Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

330 εκατ. ευρώ από τη Siemens για τις «μίζες»

Το ελληνικό δημόσιο θα διορίσει επίτροπο στη Siemens Ελλάδας, όπου θα επιτηρεί τις δραστηριότητές της για όσο διαρκεί το πρόγραμμα
Μία ανάσα από την οριστική συμφωνία με τη Siemens βρίσκεται πλέον το ελληνικό δημόσιο, ύστερα και από την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχετικού σχεδίου. Σύμφωνα με αυτό, η γερμανική εταιρεία θα δώσει άμεσα ή έμμεσα στην Ελλάδα ποσό των 270 εκατ. ευρώ,
ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις «μίζες». Παράλληλα το ελληνικό δημόσιο θα διορίσει επίτροπο στη Siemens Ελλάδας, όπου θα επιτηρεί τις δραστηριότητές της, για όσο διαρκεί το πρόγραμμα. Επίσης η Siemens ζητά δημόσια συγγνώμη.
Η διαπραγμάτευση είχε ως αντικείμενο την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και τη διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το 2007.
Με τη συμφωνία διευθετούνται ζητήματα αστικού και διοικητικού δικαίου, ενώ δεν περιλαμβάνονται ζητήματα ποινικού δικαίου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η συμφωνία περιλαμβάνει:
1. Παροχή προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 80 εκατ. ευρώ, μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων της Siemens που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων μετά από διαδικασία επαλήθευσης των απαιτήσεων αυτών.
2. Παροχή προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του ελληνικού δημοσίου.
3. Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατ. ευρώ στη Siemens Ελλάδας ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.
Παράλληλα, η Siemens εξετάζει την πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.
Τέλος, η Siemens ζήτησε να περιληφθεί στο προοίμιο της συμφωνίας συμβιβασμού κείμενο δημόσιας συγγνώμης προς τον ελληνικό λαό, τη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική κυβέρνηση.
Θανάσης Παπαδής