Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

15.03.2012_

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Το σκηνικό ήταν όσο πιο λιτό γινόταν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άλλωστε, λόγω και της πολύμηνης θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών μιας χώρας η οποία εξαρτάται από τις διαθέσεις της τρόικας των δανειστών της, αντιλαμβάνεται ότι η εποχή και η συγκυρία δεν προσφέρονται για… υπερβολές.
«Αρχίζουμε», λοιπόν.
Με τη λέξη-σύνθημα πίσω και αριστερά του, όπως μιλούσε, ή πίσω και δεξιά του όπως τον παρακολουθούσε η κοινωνία, ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που περιμένει απλώς να κλείσουν οι κάλπες της διαδικασίας της Κυριακής, για να πιάσει και επισήμως δουλειά, προσπάθησε να δώσει το στίγμα του για το μέλλον. Του ΠΑΣΟΚ και της χώρας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε, σχεδόν, για όλους και για όλα. Ας τον αποκρυπτογραφήσουμε, σύμφωνα με την αφήγηση που ο ίδιος επέλεξε, μέσω των αναρτήσεων που έκανε στο Twitter.
«Τώρα υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας, και πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο… Πρέπει να πούμε στους Έλληνες ψηλά το κεφάλι… Όλα είχαν τεθεί στο τραπέζι. Διαπραγματευτήκαμε, κερδίσαμε… Η χώρα έπρεπε να πείσει ότι η θέση της ήταν μέσα στο ευρώ, και έχει πείσει πως η θέση της είναι αμετάκλητα μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Αυτοί οι 9 μήνες ήταν πολύ σκληροί μήνες, διαρκούς διαπραγμάτευσης. Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο», είπε, προσπαθώντας να εξηγήσει τι συνέβη όλο αυτό το διάστημα, που το ΠΑΣΟΚ, και ειδικότερα ο ίδιος είχαν την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα των δανειστών της χώρας, για το Μνημόνιο Ι και το Μνημόνιο ΙΙ.
«Έπρεπε να σηκώσουμε το βάρος μιας διαχρονικής ευθύνης, όλης της μεταπολεμικής περιόδου… Το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε τα σύμβολα, αλλά να δώσουμε αξιόπιστο περιεχόμενο στα σύμβολα αυτά… Δεν μπορούμε να συμπράξουμε με τον δεξιό και ακροδεξιό τυχοδιωκτισμό. Ούτε με τον αριστερό τυχοδιωκτισμό… Το μέτωπο της υποκρισίας από αριστερά και από δεξιά, δεν έχει μέλλον για τον τόπο αυτό… Έγιναν λάθη, έγιναν παραλείψεις, αλλά από ένα σημείο και μετά δρομολογήθηκε η σωστή στρατηγική, και αυτή απέδωσε και αποδίδει καρπούς… Ως κόμμα και κοινωνία είχαμε μια αμφιθυμία, σε σχέση με τις διαρθρωτικές αλλαγές, και αυτή η αμφιθυμία ξεσπούσε με οριζόντιες περικοπές… Η πόρτα του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτή για όλους… Στόχος μας είναι η νίκη, η πρωτιά, ο καθοριστικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον του τόπου… Να διαμορφώσουμε την έξοδο από την κρίση», είπε, προσπαθώντας να περιγράψει το τι έκανε μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ποια καινούρια δεδομένα διαμορφώνονται στο πολιτικό περιβάλλον, και τι προσδοκά ο ίδιος για το μέλλον.
Φυσικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον προκάτοχό του. «Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι πάντα μαζί μας», ήταν η αποστροφή του. Που επιδέχεται φυσικά πολλαπλών ερμηνειών και σχολίων. Έστω κι αν, σύμφωνα και με τον νέο Πρόεδρό του, «το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα λαϊκό, πατριωτικό, ριζοσπαστικό, αξιόπιστο, αξιοκρατικό, άξιο της ιστορίας του, άξιο του θεσμικού του ρόλου». Το «νέο ΠΑΣΟΚ», εννοεί.