Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή
Στο πλαίσιο του Άξονα 4 «Εφαρμογή προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης Leader της Ομάδας Τοπικής Δράσης.
Η 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών (ΑΝΕΣΕΡ) είχε καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων την 20η Ιανουαρίου 2010 για το τοπικό πρόγραμμα LEADER του Ν. Σερρών.
Από την 20η Ιανουαρίου 2011, μόλις την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 (!) ανακοινώθηκε η οριστική λίστα με τις εγκεκριμένες προτάσεις. Για 33 προτάσεις που υποβλήθηκαν χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για την τελική έγκριση 14 προτάσεων. Και ενώ η Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών είχε ολοκληρώσει την αξιολόγηση τον Απρίλιο 2011, η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος χρειάστηκε 10 ολόκληρους μήνες για τον δειγματοληπτικό έλεγχο στις αρχικά εγκεκριμένες προτάσεις για να δώσει τη τελική έγκριση.
Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε τραγική οικονομική κατάσταση, διότι καλύφθηκαν τα έξοδα κατάθεσης του φακέλου, έγιναν και πληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες και φυσικά τα έξοδα οικοδομικών αδειών και άλλα. Οι επιχειρήσεις που έδωσαν βάρος στις υποσχέσεις για γρήγορη εκταμίευση άρχισαν ή και περάτωσαν ακόμη το σύνολο της επένδυσης. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ και πάνε από καθυστέρηση σε καθυστέρηση.
Επειδή:
οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν φακέλους υποψηφιότητας ήταν υγιείς επιχειρήσεις, εφόσον για να κατατεθεί ένας φάκελος απαιτείται προσκόμιση φορολογικής, ασφαλιστικής ενημερότητας από την εφορία και το ΙΚΑ, αποδεικτικό ασφάλισης από τον ΟΑΕΕ και προέγκριση δανείου από τι τράπεζες
οι επιχειρήσεις που έδωσαν βάρος στις υποσχέσεις για γρήγορη εκταμίευση άρχισαν ή και περάτωσαν ακόμη το σύνολο της επένδυσης και μετά από ένα ολόκληρο χρόνο δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ και πάμε από καθυστέρηση σε καθυστέρηση.
οι επιχειρήσεις τελικά παραπλανήθηκαν και οδηγούνται σε πτώχευση, αφού έγιναν τόσα έξοδα που οδήγησαν σήμερα ν’ αδυνατούν να πληρώσουν και ότι άλλο τους ζητείται, όπως ΔΕΗ, χαράτσια, τέλη κυκλοφορίας κ.α.
τα ίδια προβλήματα καθυστερήσεων καταγράφονται και σε άλλες περιοχές π.χ. Ρεθύμνου, Αγρινίου, Κατερίνης
βρισκόμαστε στην δίνη μιας κρίσης που δεν επιτρέπει απαράδεκτες κωλυσιεργίες και εμπαιγμούς ότι προχωράνε τα προγράμματα και η ανάπτυξη
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Τι αποφάσεις και τι ενέργειες από μεριάς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα παρθούν για να προχωρήσουν έστω και τώρα άμεσα οι συμβασιοποιήσεις των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων και η γρήγορη εκταμίευση της δημόσιας δαπάνης για να μην ακυρωθεί όλη η προσπάθεια και οδηγηθούν οι επιχειρήσεις σε περισσότερα προβλήματα και ως εκ τούτου οι εξαγγελίες για ανάπτυξη μέσω της κοινοτικής χρηματοδότησης να μην παραμένουν κενές και προσβλητικά αφερέγγυες για τους πολίτες;
Τι αποφάσεις θα πάρετε για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση μέσω του LEADER σημαντικών τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που δεν θα ακυρώνονται από το γραφειοκρατικό και πελατειακό καθεστώς της κυβέρνησης;
Οι ερωτώσες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου