Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Και ο Ερνέστο έσπρωχνε…

Παρακολουθώντας κανείς το βίντεο από τη φυσούνα των αποδυτηρίων στο γήπεδο της Ξάνθης δευτερόλεπτα μετά το τέλος του αγώνα Ξάνθη- Ολυμπιακός, που βγήκε στη δημοσιότητα έχει πάρα πολλά να επιβεβαιώσει για το πώς αντιλαμβάνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο την ήττα.

Παρατηρεί κανείς λοιπόν τον Βασίλη Τοροσίδη και τον Γιάννη Μανιάτη να είναι έξαλλοι και να εξυβρίζουν τον βοηθό που, σύμφωνα με τον κανονισμό έχει τοποθετηθεί με τη λήξη του αγώνα στη φυσούνα για να επιβλέπει την κατάσταση. Τον έχουν στριμώξει λοιπόν και του λένε τα «εξ αμάξης». Δίπλα τους περνούν ο Μέλμπεργκ και ο Μοντεστό με κατεβασμένα κεφάλια «βυθισμένοι» στα «γιατί» της ήττας και πηγαίνουν στα αποδυτήρια.
Ο προπονητής τους Ερνέστο Βαλβέρδε αδιαφορώντας για την ύπαρξη του βοηθού σπρώχνει βίαια τους παίκτες που ωρύονται στα αποδυτήρια και επιστρέφει για να δει εάν κανείς από τους ποδοσφαιριστές του είναι έξω.
Στο σκηνικό, αλλά εντελώς αδιάφοροι γι’ αυτόν, οι «εντεταλμένοι» της διοίκησης γι’ αυτή τη δουλειά, Τάσος Μητρόπουλος και Σάββας Θεοδωρίδης. Εχουν αναλάβει τον διαιτητή που λανθασμένα δεν έχει δώσει πέναλτι στην ομάδα τους.
Πάμε τώρα στην ανάλυση της εικόνας. Οι… χίλιες λέξεις των Κινέζων. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές επειδή έτσι έχουν μάθει, έτσι θεωρούν σωστή αντίδραση και επειδή την επόμενη ημέρα περιμένουν οι οπαδοί να τους αποθεώσουν επειδή τα είπαν «χύμα» στον «μπάσταρδο που μας έκαψε», βρίζουν τον… λάθος άνθρωπο, επειδή αυτόν έχουν μπροστά τους.
Οι ξένοι παίκτες προχωρούν στα αποδυτήρια και –ποιος ξέρει- μπορεί να τα έσπασαν όλα εκεί μέσα. ΜΕΣΑ όμως. Μπορεί να έβρισαν κι αυτοί τον διαιτητή. ΜΕΣΑ στο γήπεδο όμως, την ώρα του ματς. Και έχει σημασία αυτό.
Ο Βαλβέρδε, επειδή ο άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνο για τη δουλειά του, στο τι έκανε ΑΥΤΟΣ λάθος κι όχι οι άλλοι, επειδή θέλει να προστατεύσει τους παίκτες του πρώτα από όλα και επειδή ξέρει πως με τις διαμαρτυρίες δεν θα επιστραφούν οι βαθμοί, αδιαφορεί για το σκηνικό δίπλα του.
Οι δυο παράγοντες απλά έκαναν τη δουλειά τους. Αυτή για την οποία έχουν τοποθετηθεί από τη διοίκηση. Δυστυχώς αυτή είναι η δουλειά τους. Δυστυχώς…
Οσο για τον βοηθό; Εχει κουρνιάξει πίσω από τις πλάτες ενός αστυνομικού και υπομένει περιμένοντας να έρθουν οι άλλοι τρεις διαιτητές για να φύγει από πάνω του η «βροχή των ύβρεων», όπως και έγινε. Φυσικά κανείς τους δεν είπε ή δεν έγραψε τίποτε. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
Είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ τυχαίο το γεγονός ότι αυτές οι σκηνές διαδραματίστηκαν και αποτυπώθηκαν στον αγώνα Ξάνθη- Ολυμπιακός, όπως κατά τύχη (;) βγήκε και το βίντεο στη δημοσιότητα. Συνεπώς οι επισημάνσεις δεν έχουν να κάνουν ΜΟΝΟ με τον Ολυμπιακό. Το βίντεο αποτελεί το απτό παράδειγμα. Οι ίδιοι ρόλοι, αλλά διαφορετικοί πρωταγωνιστές άλλων ομάδων, είναι σίγουρο πως έχουν ξαναπαίξει το ίδιο έργο. Άλλωστε οι ίδιοι ρόλοι υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις ομάδες. Είναι ΣΙΓΟΥΡΟ πως τα ίδια ή ακόμα και χειρότερα συμβαίνουν ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ της ελληνικής επικράτειας. Ο ηττημένος στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις έχει τέτοια συμπεριφορά.
Μόνο που οι «Βαλβέρδε και Μέλμπεργκ» της ιστορίας μας κουράζονται να… σπρώχνουν, φεύγουν αηδιασμένοι και μας αφήνουν ανενόχλητους να ξεφτιλίζουμε το βοηθό.
ΥΓ Τα… παραμύθια περί 250 σφυγμών και εκνευρισμού, πείθουν μόνο εκείνους που θέλουν να τα πιστέψουν.