Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Έγινε της Νότιας Κορέας...

Σε ρινγκ μετατράπηκε την Παρασκευή η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να ανταλλάσσει βαριές κουβέντες τόσο με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Γκιουλέκα όσο και με τους εκπροσώπους των πρώην συμβασιούχων, οι οποίοι για άλλη μια φορά διέκοψαν τη συνεδρίαση του οργάνου.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Σφοδρή ήταν και η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου και του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στον δήμο Ηλία Μανουσαρίδη. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην εξ αναβολής έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το πρωί της Παρασκευής ήταν έξω από κάθε έννοια του λεγόμενου πολιτικού πολιτισμού. Μάλλον τη Βουλή της Νότιας Κορέας θύμιζαν... Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 200 από τους 586 οκταμηνίτες, πρώην συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας, εισέβαλαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να πιέσουν τη διοίκηση του δήμου να βεβαιώσει εγγράφως ότι καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες, ώστε να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στην εργασία δικαστικά. Οι διαμαρτυρόμενοι που μένουν άνεργοι ανάρτησαν και ένα πανό που έγραφε: «Οι εργαζόμενοι δεν είναι σκουπίδια».
Η διοίκηση Μπουτάρη εμμένει στην απόφασή της να μη δώσει άλλη τέτοια βεβαίωση, υποστηρίζοντας ότι η τύχη των συμβασιούχων δεν είναι θέμα που μπορεί να λύσει ο δήμος, αλλά η κυβέρνηση. «Δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε την καθαριότητα με βάση δικαστικές αποφάσεις. Το ΑΣΕΠ δεν δέχεται μονιμοποιήσεις. Αντί να τα βάζετε με τον δήμο, να επικεντρώνετε τη μανία σας -η οποία είναι δικαιολογημένη- εκεί όπου πρέπει. Ο δήμος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. «Εμείς βεβαιώσαμε ότι οι θέσεις στην καθαριότητα είναι πάγιες και διαρκείς, όχι τα πρόσωπα που τις καλύπτουν. Ακόμη και να σας προσλάβουμε, η πάρεδρος δεν πρόκειται να εγκρίνει το κονδύλιο για να πληρωθείτε» συμπλήρωσε, προκαλώντας την αντίδραση των περισσοτέρων επικεφαλής της αντιπολίτευσης, καθώς ο δήμος είχε χορηγήσει αντίστοιχη βεβαίωση σε περίπου 400 συμβασιούχους τον Μάρτιο του 2011. Οι συμβασιούχοι αυτοί επέστρεψαν στον δήμο με δικαστικές αποφάσεις και αυτό προφανώς θέλει να αποφύγει η διοίκηση του δήμου.

Ο τρελαμένος και οι κωλοτούμπες
«Δεν είχε ο δήμος το ηθικό δικαίωμα να χωρίζει τους συμβασιούχους σε πληβείους και πατρικίους», τόνισε ο Κώστας Γκιουλέκας, ενώ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση. «Δεν καταλαβαίνω την εμμονή της διοίκησης για τη μη χορήγηση πιστοποιητικού ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», είπε ο Στέλιος Παπαθεμελής. Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τάχθηκε κι αυτός στο πλευρό των συμβασιούχων, ενώ ο Χρήστος Μάτης ζήτησε να γίνει συζήτηση επί της ουσίας του ζητήματος της καθαριότητας. Το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο Γιάννης Μπουτάρης υποστήριξε ότι «τα ψηφίσματα του δημοτικού συμβουλίου έτσι κι αλλιώς είναι κωλόχαρτα για τις διάφορες αρχές». Άμεσα αντέδρασε ο Κώστας Γκιουλέκας λέγοντας: «Δήμαρχε, τι είναι αυτά που λέτε; Θα τρελαθούμε εδώ μέσα; Εγώ προσέχω πού βάζω την υπογραφή μου. Εσείς βάζετε την υπογραφή σας σε κωλόχαρτα;». Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Μπουτάρης: Κύριε Γκιουλέκα, έτσι κι αλλιώς τρελαμένος είστε. Προφανώς η διαγραφή σας από τη ΝΔ σας έχει ζαλίσει.
Γκιουλέκας: Εγώ, δήμαρχε, έχω ξεκάθαρη πολιτική πορεία. Ήμουν και θα είμαι στη ΝΔ. Αν εσείς είστε κωλοτούμπας και θέλετε να πηγαίνετε από το ΚΚΕ στη Σπίθα, στη Δράση, και μετά να στηρίζετε το κυβερνών κόμμα, είναι πρόβλημα δικό σας.
Μπουτάρης: Να πάρετε δραμαμίνες. Πουλάνε τα φαρμακεία. Εγώ δεν έχω πολιτική καριέρα, εσείς έχετε. Αν εσείς είστε κολλημένος σε μία παράταξη, είναι επιλογή σας. Εγώ έχω θέσεις ως πολίτης.

Ο δεύτερος γύρος
Στον δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης τα... ντεσιμπέλ ανέβηκαν ακόμη περισσότερο. Πρωταγωνιστές ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον δήμο Ηλίας Μανουσαρίδης, ο γνωστός πλέον στο τηλεοπτικό κοινό της TV100 Ηλίας. Κάποια στιγμή οι συμβασιούχοι άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα και να ζητούν επίμονα να εκδοθεί ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων φώναζε άκομψα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να «μπει στο θέμα». «Σταμάτα, ρε τεμπελχανά, που δεν έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου», του φώναξε εκείνος. «Δούλεψες εσύ, διευθυντή τραπέζης; Άλλαξε πουκάμισο, γιατί ίδρωσες, μπετατζή...» ανταπάντησε ο Ηλίας Μανουσαρίδης. Οι έντονοι διάλογοι συνεχίστηκαν και ο πρόεδρος κάλεσε το σώμα να ψηφίσει αν θέλει να συζητηθεί το θέμα των πρώην συμβασιούχων ή όχι. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της συζήτησης, αλλά η πλειοψηφία των συμπολιτευόμενων συμβούλων ψήφισε «όχι», προκαλώντας την οργή των συμβασιούχων, οι οποίοι τους γιουχάιζαν και τους φώναζαν: «Θα πάρετε μαύρο στις εκλογές εσείς που ψηφίζετε ‘όχι’». Μετά την ψηφοφορία ο κ. Αβραμόπουλος προσπαθούσε να κηρύξει την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αλλά οι πρώην συμβασιούχοι κατευθύνθηκαν μπροστά στα έδρανα και κατέλαβαν τον χώρο όπου κάθεται το προεδρείο. Η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά και, έπειτα από ένα μισάωρο, καθώς οι καταληψίες δεν αποχωρούσαν, αναβλήθηκε για τη Δευτέρα...

Δεν αποκλείεται η παρέμβαση εισαγγελέα
Το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ της διοίκησης του δήμου με τους πρώην συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Στελέχη της διοίκησης δεν απέκλειαν, στην περίπτωση που οι πρώην συμβασιούχοι επιμείνουν στη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης, να ζητηθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα, παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Μπουτάρης στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μεσοβδόμαδα για το θέμα ήταν κάθετος ότι δεν προτίθεται να φέρει την αστυνομία στο δημαρχείο.
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, μετά και τη νέα αναβολή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου συνεδρίασε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η εκτελεστική επιτροπή, υπό τον Γ. Μπουτάρη. Εκεί εξετάστηκε σοβαρά και το ενδεχόμενο να ζητηθεί τελικά παρέμβαση του εισαγγελέα, αν οι συμβασιούχοι επιχειρήσουν νέα κατάληψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Συνεργάτες του δημάρχου παράλληλα υποστήριζαν ότι ο Γ. Μπουτάρης ενδέχεται και να καταφύγει στη λύση να γίνει η συνεδρίαση σε χώρο εκτός του δημαρχείου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος επικοινώνησε με επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης και τους ζήτησε να «βάλουν πλάτη» και να υπερασπιστούν τον «θεμελιώδη θεσμό» του δημόσιου βίου, που είναι ο δήμος και η απρόσκοπτη λειτουργία του. Σε επιστολή που απέστειλε σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τονίζει ότι «έπειτα από τη συνεχιζόμενη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου από τους πρώην εργαζομένους με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας, ανακύπτει επιτακτικά η ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος της παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας του οργάνου» και πως «η κατάσταση αυτή αφήνει σε εκκρεμότητα την ψήφιση ενός συνόλου κρίσιμων θεμάτων». Στο πλαίσιο αυτό τους ζητά να συμβάλουν στην «ομαλοποίηση της κατάστασης για την απρόσκοπτη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, ανεξαρτήτως των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχετε εκφράσει για το αίτημα των πρώην συμβασιούχων». Κανείς ωστόσο από τους επικεφαλής των παρατάξεων δεν απάντησε στο αίτημά του και μένει να δούμε αύριο τη συνέχεια του μπρα-ντε-φερ.