Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: «Βρισκόμαστε στην κόψη ξυραφιού»

Σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Τσαρλς Νταλάρα.
«Βρισκόμαστε στην κόψη ξυραφιού», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του με την οποία συνόψισε τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, που είχε νωρίτερα, με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Χαρακτηρίζοντας πολύ «σκληρή» και «λεπτή» τη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι υπάρχουν «ανοιχτά δύο μεγάλα ζητήματα» που είναι οι εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι «όλα πρέπει να τελειώσουν» μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ενώ προανήγγειλε συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος, αυτή την ώρα, παρόντος και του κ. Βενιζέλου. συναντάται με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα για την οριστικοποίηση του PSI.
Οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος «τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων».
Nωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του υπουργούς της Ευρωζώνης όπου τους ενημέρωσε για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την τρόικα σχετικά με το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους και την, συνακόλουθη, ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).
Η συνεδρίαση του Eurogroup, με αυτοπρόσωπη παρουσία των υπουργών Οικονομικών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα μετάσχει σε σύσκεψη για το PSI, με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα