Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Δραματικό μήνυμα Βενιζέλου

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους» δήλωσε σήμερα το πρωί και λίγο πριν αναχωρήσει για το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στου Μαξίμου.Η τρόικα έφτασε στου Μαξίμου μετά την 8ωρη σύσκεψη -θρίλερ των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος μετά την ολοκλήρωσή της, σαράντα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, ανακοίνωσε την «ευρύτατη συμφωνία» σε όλα τα σημεία της διαπραγμάτευσης πλην ενός (τις συντάξεις) το οποίο χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας.
«Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα», δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος.
«Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική.

Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους.Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας».
Στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση,τόνισε πως «απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από την συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ'εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού».

Σε ερώτηση εάν έχουν κλείσει τα θέματα, απάντησε τα εξής:
«Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που εξεδόθη πριν από πολλές ώρες, έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην ενός. Βεβαίως, όπως έχω πει κατ'επανάληψη, η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο».
Όσον αφορά στη σύσκεψη των αρχηγών ολοκληρώθηκε σαράντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Πρώτος αναχώρησε ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις - χρησμούς σχετικά με την παραμονή του ή όχι στην κυβέρνηση. Στην πρώτη του δήλωση, έξω από το Μαξίμου, κατέφυγε σε ποίημα του Καβάφη: «Ο αρνηθείς δε μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι όχι θα ξανάλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ' όχι -το σωστό- σε όλη τη ζωή του».
Ακολούθως, έξω από τα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Καλλιρόης σημείωσε: «Ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου. Τιμώ την προσπάθεια όλων, του πρωθυπουργού και των αρχηγών. Ομως επειδή η χώρα περνάει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία, δεν μπορώ μέσα σε μία ώρα να προσδιορίσω το μέλλον της για 40 χρόνια, χωρίς τις διαβεβαιώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τουτου κατέθεσα τις ενστάσεις μου και τους είπα "όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε θα είμαι κοντά. Παρέμεινα μέσα για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στα θέματα των επικουρικών συντάξεων».
Και στην τρίτη τοποθέτηση είπε: «Με σαφήνεια πρέπει να σας πω ότι έχω την αίσθηση - μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στους τρεις μήνες - ότι η Χώρα υπό την μία ή την άλλη εκδοχή, οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία. Οι ευθύνες μας επομένως είναι τεράστιες. Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν προτίθεμαι να "υπογράψω" μια σύμβαση εντός ελάχιστων ωρών της οποίας το περιεχόμενο σε πολλά σημεία δεν με βρίσκει σύμφωνο (ούτε επιθυμώ αργότερα, να παίξω τον απολογητικό ρόλο της Κατσέλη). Και κυρίως δεν θα "υπογράψω" γιατί δεν μας έχουν προσκομισθεί αυτά τα οποία κ. Πρωθυπουργέ με την επιστολή μου σας ζήτησα. Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος, είναι απαράδεκτα και επιπόλαια. Εδώ καλούμαστε να δεσμεύσουμε την Πατρίδα για τα επόμενα 40-50 χρόνια και δεν βρίσκουμε τον χρόνο των ολίγων εβδομάδων; Σε κάθε περίπτωση, είμαι πέραν των άλλων κάθετα αντίθετος στις τελευταίες νέες απαιτήσεις των Τροϊκανών, για μείωση των κατωτέρων μισθών, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων ή π.χ. την περικοπή - κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος". Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι στις προθέσεις και το αίσθημα της ευθύνης μου, το να σταθώ με τις ενστάσεις μου εμπόδιο στην Κυβέρνηση. Θα με έχετε σύμμαχο στις όποιες θετικές αποφάσεις σας.
Ακολούθησε πρωθυπουργική ανακοίνωση: «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».
Σε δεύτερη ανακοίνωση, με το ίδιο περιεχόμενο που διανεμήθηκε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, προστέθηκε η φράση ότι "ο κ.Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις" ενώ η φράση «συμφώνησαν σε όλα» αντικαταστάθηκε από το «υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος».
Ετσι, οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί τα εναλλακτικά σενάρια για το επίμαχο θέμα, με την Τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας κατέφθασαν γύρω στη 1.00 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από την πλευρά του σε δηλώσεις του, από τα γραφεία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαίωνε τη διαφωνία γύρω από τις συντάξεις.
"Ξέρω ότι, για ορισμένους, είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται. Και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα ακόμα. Έχει να κάνει με τις συντάξεις. Αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά. Και ουδόλως με ενδιαφέρει, αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν. Και προσπαθούν να τη δικαιολογήσουν διαφορετικά. Η θέση αυτή είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης και είναι θέση που πρέπει κανείς να έχει σε τέτοιες ώρες κρίσεως, μεγάλης κρίσεως, μεγάλου πόνου του κόσμου. Γι' αυτό και οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα και γι' αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση. Θα τη συνεχίσω».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι εκκρεμεί η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού 625 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων ενώ για τα υπόλοιπα 300 εκατ. διαπραγματεύεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με την Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ακόμα ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό.
Τέλος ερωτηθείς από πού θα βρεθούν τα 300 εκατ. που λείπουν είπε ότι θα μπορούσε αυτή η ερώτηση να τεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ
Ο κ. Σαμαράς έθεσε θέμα για το ποσοστό μείωσης των επικουρικών συντάξεων (ζήτησε να υπάρξει πλαφόν στα 300 ευρώ) ενώ αντίστοιχες ενστάσεις διατύπωσε και ο κ. Καρατζαφέρης. Η στάση τους αυτή άνοιξε θέμα για όλες τις κύριες συντάξεις και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συζητήσει από την αρχή μειώσεις στις κύριες συντάξεις οι οποίες ξεφεύγουν από κάποιες στοχευμένες περικοπές σε συντάξεις των ευγενών ταμείων.
Υστατες προσπάθειες διαπραγμάτευσης σε ανώτατο επίπεδο
Μέχρι τις 8:00 το βράδυ η σύσκεψη διεκόπη δύο με τρεις φορές προκειμένου ο Λουκάς Παπαδήμος να συνομιλήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ολι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς γίνεται μια ύστατη προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε ανώτατο δυνατό επίπεδο, με σκοπό να υπάρξει απάλυνση κάποιων από τα μέτρα.