Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί αγοράζουμε γερμανικά προϊόντα;

Είναι από τις φορές που οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανία τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς στο κομμάτι των εξαγωγών, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι το Βερολίνο αξιοποιεί πλήρως την κρίση χρέους της ευρωζώνης, για να ευημερεί το ίδιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα σχετικά στοιχεία, οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν ρεκόρ το 2011, σημειώνοντας αύξηση 11,4% σε σχέση με το 2010. Έφτασαν μάλιστα το ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία.
Υπό άλλες συνθήκες, η ευημερία της γερμανικής οικονομίας, και μάλιστα του πιο δυναμικού κλάδου της, αυτού των εξαγορών, στην εποχή της μεγάλης κρίσης, θα προκαλούσε συζητήσεις και απορίες.
Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μιας και εδώ και αρκετό καιρό έχει διαπιστωθεί στην πράξη η ανομολόγητη διάθεση της Γερμανίας να αξιοποιήσει το γεγονός ότι οι υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων και της άλλοτε κραταιάς και ανταγωνίστριας Γαλλίας, βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Με αποτέλεσμα το Βερολίνο να προωθεί με μεγαλύτερη άνεση τα προϊόντα τα οποία κατασκευάζει.
Το αυτονόητο ερώτημα φυσικά έχει να κάνει με τους λόγους που οδηγούν τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης να συνεχίζουν να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα. Όταν βλέπουν και καταλαβαίνουν την κρυφή, εγωιστική ατζέντα της σύγχρονης Γερμανίας.