Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Μια ληστεία και μια παραίτηση

Το πρωτοφανές περιστατικό της ληστείας που σημειώθηκε το πρωί στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, οδήγησε τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο στην απόφαση να υποβάλλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Η ληστεία αποτελεί από το πρωί πρώτο θέμα στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ενώ πήρε έκταση και στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς έγινε με κινηματογραφικό τρόπο. Οι ένοπλοι δράστες είχαν στήσει καρτέρι στη φύλακα των εγκαταστάσεων, και μόλις εκείνη απενεργοποίησε τον συναγερμό, την πλησίασαν, έβγαλαν όπλο και την ακινητοποίησαν.
Στη συνέχεια, την έδεσαν και τη φίμωσαν, προκειμένου να ολοκληρώσουν ανενόχλητοι το έργο τους, που περιελάμβανε την αφαίρεση 60 από τα 460 εκθέματα του Μουσείου, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και αγαλματίδια.
Στην κατάθεση που έδωσε στις αστυνομικές αρχές η φύλακας, υποστήριξε ότι έβλεπε τους δράστες να σπάνε προθήκες που υπήρχαν στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου, και να κλέβουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Οι αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό.