«Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση»… Έτσι τιτλοφορείται το μανιφέστο 74 σελίδων, μέσα στις οποίες ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπαθεί να περιγράψει το όραμά του για το «νέο ΠΑΣΟΚ». Το ΠΑΣΟΚ μετά τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια του Μνημονίου. Το ΠΑΣΟΚ, προφανώς υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίο συμπορεύεται πλέον ξανά ο Υπουργός Υγείας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών άλλωστε, ήταν εκεί, στην παρουσίαση των θέσεων του Ανδρέα Λοβέρδου, επιβεβαιώνοντας με τη σημειολογική εμφάνισή του ότι συμφωνεί, αν δεν προσυπογράφει κιόλας τις συγκεκριμένες θέσεις.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας… χθες. Πρακτικά, τις επόμενες μέρες, και όχι έπειτα από μερικές εβδομάδες, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ανασυγκρότησης του Κινήματος, και να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ το καλύτερο δυνατό πολιτικό πλασάρισμα στις επερχόμενες εκλογές.
Αναφορικά με το κείμενο τώρα, υπάρχουν αριθμητικοί και ποιοτικοί συμβολισμοί. Η περιγραφή του πως οδηγηθήκαμε στην κρίση, και το τι συνέβη τα δυο τελευταία χρόνια, αριθμεί μικρότερη έκταση από το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Φυγή προς τα εμπρός δηλαδή, με… κλεφτές ματιές προς το παρελθόν, και λελογισμένες δόσεις αυτοκριτικής.
Στο πρώτο κεφάλαιο, του «πως οδηγηθήκαμε στην κρίση», στη δεύτερη κιόλας παράγραφο, υπάρχει αναφορά στη ρήση του Κώστα Σημίτη για τις «δυο Ελλάδες». Ενώ το κεφάλαιο τελειώνει με μια δεύτερη αναφορά στον Κώστα Σημίτη. Φυσικά όχι τυχαία, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο φυσικός συνεχιστής του εκσυγχρονισμού, σε όχι τόσο… λόγια εκδοχή ωστόσο.
Η συνέχεια του κειμένου περιλαμβάνει πολλά. Για τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου, για το τι θα έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά, για το τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο το παρουσιάζουν οι αναφορές του Ανδρέα Λοβέρδου στη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
«Απαιτείται η υπέρβαση του σκληρού, αρχηγικού, αυταρχικού και προσωποπαγούς κόμματος, και η μετάβαση προς ένα πραγματικά δημοκρατικό συλλογικό υποκείμενο, βασικό πυλώνα της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Σε αυτό το σύγχρονο ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα, οι τάσεις πρέπει να κατοχυρωθούν, με εκπροσώπησή τους στην ηγεσία του. Η μονολιθικότητα προϋποθέτει δεσποτισμό, και όλα αυτά είναι αντίθετα με τα πλειοψηφικά κινήματα του λαού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Υπουργός Υγείας και διαγραφόμενο «Νο2» του «νέου ΠΑΣΟΚ» δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, δείχνει να διεκδικεί για τον εαυτό του την εκπροσώπηση της τάσης του εκσυγχρονισμού. Προτείνοντας επί της ουσίας τη… συνδιοίκηση του ΠΑΣΟΚ μετά τον Γιώργο Παπανδρέου.