Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Νέα συλλαλητήρια την Κυριακή από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Συνέχιση των κινητοποιήσεων, ώστε να μείνουν στα χαρτιά όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο για τον κόσμο της εργασίας, αποφάσισαν χθες οι εκτελεστικές επιτροπές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

 Οι ηγεσίες των εργατικών συνδικάτων, μετά τις ογκώδεις συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα συλλαλητήρια και αυτή την Κυριακή. Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού με τους εργαζόμενους στις 11 το πρωί της Κυριακής στο Σύνταγμα, ενώ σήμερα θα αποφασιστεί αν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ θα καλέσουν σε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Ήδη πάντως η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους. Χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις μέχρι την τελική νίκη, «για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα, τους νόμους και τη δημοκρατία». Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «παλλαϊκό κίνημα αντίστοιχο με αυτό του 1-1-4». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε πολύ υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης, υποστήριξε πως η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει τραυματιστεί και πως ο κόσμος της εργασίας δεν θα πρέπει να επιτρέψει σε κανέναν να βάλει τη δημοκρατία σε γύψο.

Πανευρωπαϊκό ραντεβού στις 29 Φεβρουαρίου
Σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ, στόχος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ είναι να υπάρχουν καθημερινά κινητοποιήσεις σε χώρους εργασίας και η κορύφωση των διαμαρτυριών να γίνει στις 29 Φεβρουαρίου, που έχει οριστεί ως ημέρα δράσης σε όλη την Ευρώπη από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
Ανοιχτή -και εν αναμονή των κινήσεων της κυβέρνησης- παραμένει η ημερομηνία προκήρυξης νέας 24ωρης γενικής απεργίας. Χθες οι εργαζόμενοι των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και διαδήλωσαν κατά της κατάργησης του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, υποστηρίζοντας πως αυτή θα οδηγήσει στη δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και θα στερήσει παροχές από τα φτωχότερα εργατικά στρώματα.