Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Πατείς με, πατώ σε για τη «δωρεάν» γη που δίνει το Δημόσιο σε νέους αγρότες


Το αδιαχώρητο επικράτησε από νέους αγρότες που έκαναν αίτηση για μίσθωση δημόσιας γεωργικής και αγροτικής γης, με συμβολικό τίμημα 5 ευρώ το στρέμμα, ανά καλλιεργητική περίοδο. Για τα πρώτα 110 αγροτεμάχια γης στον νομό Θεσσαλονίκης υποβλήθηκαν οκταπλάσιες αιτήσεις, ενώ ανοικτή είναι η διαδικασία για άλλα 50 αγροτεμάχια, κυρίως σε ορεινές περιοχές του νομού.

 Της Σοφίας Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr

Ηδη από τον Νοέμβριο αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο προς εκμίσθωση 110 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 720 στρεμμάτων, για τα οποία υποβλήθηκαν 869 αιτήσεις (δηλαδή, σε κάθε αγροτεμάχιο με έκταση 6,5 στρέμματα, κατά μέσο όρο, αντιστοιχούν περί τους 8 αγρότες που ενδιαφέρονται). Γι’ αυτήν την πρώτη ανάρτηση, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει κλείσει και η τελική επιλογή των μισθωτών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δεκαπενθημέρου.
Στο μεταξύ, έχει γίνει δημόσια ανάρτηση για άλλα 487 στρέμματα, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου: πρόκειται για 207 στρέμματα για κτηνοτροφική χρήση και 254 για γεωργική χρήση στις περιοχές Στεφάνια και Καρτερές του δήμου Λαγκαδά (45 αγροτεμάχια) και 22,3 στρέμματα για γεωργική χρήση και 3,5 για κτηνοτροφική χρήση στον δήμο Βόλβης (5 αγροτεμάχια). Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δύο αναρτήσεις, για συνολικά 80 αγροτεμάχια.
Χθες, εξάλλου, αναρτήθηκαν για πέμπτη φορά αγροτεμάχια της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής: συγκεκριμένα, πρόκειται για 14 νέα τεμάχια έκτασης 44 στρεμμάτων, από τα οποία 12 τεμάχια είναι για γεωργική χρήση και 2 τεμάχια για κτηνοτροφική. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μίσθωσης γης για τα νέα αναρτημένα αγροτεμάχια είναι η 7η Μαρτίου 2012.
Συνολικά, αναμένεται να διατεθούν 1.300 αγροτεμάχια, σύμφωνα με τη διεύθυνση Πολιτικής Γης της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.

Ζητείται «καθαρή γη»
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όλη τη χώρα θα εκμισθωθούν σε νέους αγρότες τρία εκατομμύρια στρέμματα «καθαρής γης», δηλαδή με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και καθεστώς χρήση γης: «Με δεδομένο ότι το σύνολο της καλλιεργήσιμης γης στους επτά νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι 7,5 εκατομμύρια στρέμματα, ο στόχος των τριών εκατομμυρίων στρεμμάτων δημόσιας και ‘καθαρής’ γης σε όλη τη χώρα είναι μάλλον δύσκολος΄», παρατηρεί, μιλώντας στη «Μ», ο θεματικός περιφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Ευθυμιάδης.
Η έλλειψη κτηματολογίου και δασικών χαρτών καθυστερεί τη διαδικασία, καθώς σε κάθε ανάρτηση πρέπει να γίνεται διασταύρωση με το δασαρχείο, για να διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για δασική έκταση ή προστατευόμενη περιοχή. Εξ ου και από την πρώτη ανάρτηση, τον Οκτώβριο, έχουν κατακυρωθεί μόλις 21 αγροτεμάχια σε εννέα αγρότες στον νομό Ξάνθης.

Από άνεργοι, αγρότες!
Με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ένας στους τρεις αιτούντες δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης, αλλά ζητά ένα κομμάτι γης, για να βγάλει το μεροκάματο, καθώς είναι άνεργος!
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία 3.092 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο σύστημα:
- Το 35% των αιτούντων είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ.
- Το 20% είναι αγρότες. Εξ αυτών, οι περισσότεροι (12%) είναι ηλικίας έως 35 ετών ή νέοι αγρότες, που πληρούν τις προϋποθέσεις του σχετικού κανονισμού της Ε.Ε
- Ένα 16% είναι νέοι, πτυχιούχοι γεωτεχνικών σχολών ή ΑΤΕΙ.
- Το 29% είναι ηλικίας έως 35 ετών.
- Η πλειοψηφία των αγροτεμαχίων που διατίθενται (62%) είναι έως 4 στρέμματα, ενώ μόλις το 6% είναι από 80 έως 100 στρέμματα.
- Το 76% των αιτούντων ζητούν τις εκτάσεις για να καλλιεργήσουν γεωργικά προϊόντα που βρίσκονται εντός του «καλαθιού» κάθε περιφέρειας.

Η διαδικασία
Κάθε Πέμπτη, αναρτώνται τμηματικά στο διαδίκτυο (http:// www.opekepe.gr/ agrotemaxia.asp) τα αγροτεμάχια που είναι διαθέσιμα προς μίσθωση. Οι ενδιαφερόμενοι κάνουν εγγραφή στο σύστημα και μπορούν να εντοπίσουν τα διαθέσιμα αγροτεμάχια ανά περιφερειακή ενότητα μέσω της επιλογής «ΑΡΧΕΙΑ.kmz» και να τα δουν στον χάρτη με τη βοήθεια της εφαρμογής Google Earth. Μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, ακολουθεί η αξιολόγηση και είτε υπάρχει εκμίσθωση αγροτεμαχίου είτε το αγροτεμάχιο τίθεται ξανά στη διαδικασία της απευθείας μίσθωσης.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις, ακόμη και για αγροτεμάχια σε διαφορετικούς νομούς, υπό τον όρο ότι η έκταση που διεκδικεί, αθροιζόμενη με αυτήν που ήδη καλλιεργεί (ιδιόκτητη ή μισθωμένη), δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα. Αυτό το όριο δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα (π.χ., συνεταιρισμοί).
Στην περίπτωση μονοετών καλλιεργειών, ο αγρότης δεσμεύεται να διατηρήσει τη δηλωμένη καλλιέργεια για 5 έτη, ενώ για πολυετείς καλλιέργειες για 25 έτη, αν ο αγρότης είναι κάτω των 35 ετών, και για 5 έτη, αν ο αγρότης είναι άνω των 35 ετών.

Οι προϋποθέσεις
Δικαίωμα αίτησης μίσθωσης αγροτεμαχίων έχουν οι εξής κατηγορίες:
- Νέοι αγρότες, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.
- Πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ).
- Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ.
- Επαγγελματίες αγρότες.
- Νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.

Η αξιολόγηση
Η αξιολόγηση γίνεται βάσει μοριοδότησης, ως εξής:
- 100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών, όπως επίσης και οι νέοι αγρότες, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.
- 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με επιπλέον πτυχίο γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής.
- 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών.
- 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο).
- 50 μόρια οι αγρότες, των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, και ο μεγαλύτερος αριθμός μελών, για τα νομικά πρόσωπα (όπως οι συνεταιρισμοί).