Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Διαφωνούν για τις συντάξεις οι αρχηγοί. Αναζητούνται 300 εκατ. ευρώ

Οι επικουρικές συντάξεις είναι το αγκάθι για την τελική συμφωνία. Το συζητά ο κ. Παπαδήμος με την τρόικα μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Χωρίς αποτελέσματα έληξε η συνάντηση των αρχηγών με τον πρωθυπουργό στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς. Το αγκάθι ήταν οι επικουρικές συντάξεις θέμα που το συζητά ο πρωθυπουργός με την τρόικα η οποία μετά την αποχώρηση των αρχηγών προσήλθε στου Μαξίμου σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης Παπαδήμου-τρόικας είναι η εξεύρεση 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση από τις επικουρικές ήταν 625 εκ. ευρώ. Τα 325 όμως θα βρεθούν από εξοικονόμηση στις δαπάνες του υπουργείου Αμυνας, οπότε μετά τις 12.30 το πρωί ο πρωθυπουργός άρχισε να αναζητά με την τρόικα 300 εκατ. ευρώ.
Αργότερα ο κ. Σαμαράς με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελούν όλες οι συντάξεις και όχι μόνο οι επικουρικές.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι οι αρχηγοί συμφώνησαν σε όλα τα θέματα με εξαίρεση ένα, δηλαδή τις συντάξεις.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν συμφωνία που θα μειώνει τις κύριες συντάξεις. Και επιτίθεται στη ΝΔ λέγοντας πως η επιμονή του κ. Σαμαρα για τις επικουρικές συντάξεις άνοιξε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων.
Στην αρχή της συνάντησης όπως δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το χρόνο και τη νομιμότητα των μέτρων από τις 6 το απόγευμα και παρέμεινε για να συμπαρασταθεί στον Αντώνη Σαμαράστη στη μάχη του για τις επικουρικές συντάξεις. Ο αρχηγός της ΝΔ δεν ήθελε να περικοπούν οι συντάξεις κάτω από τα 300 ευρώ.
Νωρίτερα όταν αποχωρούσε ο κ. Καρατζαφέρης από τη σύσκεψη ανέφερε στίχο του Καβάφη ¨Ο αρνητής ποτέ δεν μετανιώνει¨, προκαλώντας σύγχυση για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγιναν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ του κ. Λουκά Παπαδήμου και των κ. Γιούνγκερ, Ρεν και Λαγκάρντ