Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Τελεσίγραφο από το IIFΠλήθος προθύμων για το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι για το PSI

Ο χρόνος τελειώνει όσον αφορά στο PSI, που συνεχίζει να καρκινοβατεί. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), του οποίου ο επικεφαλής Τσαρλς Νταλάρα πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επαφές στην Αθήνα, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται πως αν και τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης δεν έχουν επιλυθεί.
Από την κυβέρνηση εκπέμπονται ακόμη μηνύματα αισιοδοξίας και κύκλοι του πρωθυπουργού μιλούν για «ενδιαφέρουσα» και «δημιουργική» συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον κ. Νταλάρα, αλλά η ανακοίνωση που κάνει λόγο για χρόνο που εξαντλείται αποτελεί σαφή προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση.

Όσο για τον κ. Βενιζέλο, διάλεξε έναν εντελώς σιβυλλικό τρόπο για να μιλήσει επί του θέματος: «Είμαι επιφυλακτικός και πολύ αισιόδοξος μετά από αυτή τη συνάντηση δύο ωρών με τον κ. Νταλάρα, τον κ. Λαμιέρ και τον πρωθυπουργό», είπε, κατορθώνοντας αυτή τη φορά να συνδυάσει την επιφυλακτικότητα με την αισιοδοξία!

Προς το παρόν, ουδείς είναι σε θέση να πει σε ποιο επίπεδο θα φθάσει η συμμετοχή των ομολογιούχων, διότι αν αυτή (η συμμετοχή) θα είναι μικρή, τότε θα χρειασθεί επιπλέον χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Πιστεύεται πως τελικά δεν θα περικοπεί χρέος ύψους 100 δις ευρώ, όπως είχε πολυδιαφημιστεί και επομένως δεν θα επιτευχθεί ο αρχικός (και στα χαρτιά της 27ης Οκτωβρίου) στόχος, ώστε το χρέος να φθάσει στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 και επομένως να καταστεί βιώσιμο.

Και καθώς τον Μάρτιο λήγει θηριώδες ομόλογο ύψους 14,5 δις ευρώ, είναι βέβαιο ότι κάθε καθυστέρηση απειλεί να τινάξει στον αέρα το εγχείρημα.

Από την άλλη πλευρά, ενώ Μέρκελ, Λαγκάρντ και Ρεν διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη να μπει τέρμα στη νέα αυτή περιπέτεια, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν διαφορετική γνώμη.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως η Ελλάδα, στη σημερινή κατάστασή της, μπορεί να σωθεί», δήλωσε στο Ρόιτερ’ς ο Μίκαελ Φουκς, υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Την ίδια ώρα και ενώ τα πάντα βρίσκονται στον αέρα, στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η διελκυστίνδα, με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του να επιμένουν να κρατούν δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη και ενώ όλοι γνωρίζουν πως δεν μπόρεσαν να κρατήσουν ούτε το ένα, το οποίο έπεσε και… έσκασε σαν καρπούζι.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, για παράδειγμα, δηλώνει ότι, αν και πρόκειται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και ανάλογη άποψη εξέφρασε χθες για τον εαυτό του και ο υπουργός των Οικονομικών κ. Βενιζέλος σε συνομιλία του, όπως έγινε γνωστό, με τον κ. Σταύρο Δήμα.

Όπως είπε, μπορεί να είναι συγχρόνως και πρόεδρος (και επομένως και υποψήφιος) και υπουργός των Οικονομικών!

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Αντέννα, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε τη γνωστή κριτική προς την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σκοτώσαμε την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, καταστρέψαμε την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές και τι κάναμε; Κάναμε κράτος»!

Και αφού δήλωσε ότι ντρέπεται διότι ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, (ξανα)υποσχέθηκε πως «αυτό θα το αλλάξουμε», υποστήριξε πως «κάθε μέρα τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο» και είπε για τον εαυτό του: «Αν ήμουν ανεπαρκής και ανίκανος πολιτικός δεν θα εμφανιζόμουν ενώπιόν σας, κάπου θα είχα βάλει σε μια τρύπα το κεφάλι μου».

Επομένως, όλα καλά! Γι’ αυτό άλλωστε και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο (ξανα)ασχολήθηκε με θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μέσα στη γενική σύγχυση, είχαμε και νέα παρέμβαση, είκοσι αυτή τη φορά, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ενόψει της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου ζητούν «πλήρη και ειλικρινή απολογισμό» της κυβερνητικής θητείας του κόμματός τους, καθώς και την δέουσα αυτοκριτική, πιστεύοντας πως αυτό αρκεί «για να αποκατασταθούν οι τραυματισμένοι δεσμοί εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με την Ελληνική Κοινωνία»!

Ζητούν επίσης την επεξεργασία ενός ρεαλιστικού προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση – αν και γνωρίζουν πως οι βιδωμένοι στις καρέκλες τους πρωτοκλασάτοι τους δεν μπορούν να επεξεργαστούν κανένα τέτοιο σχέδιο, διότι αν μπορούσαν θα το είχαν κάνει και δεν θα είχε εγκαταλείψει άρον-άρον τον πρωθυπουργικό θώκο ο αρχηγός τους, του οποίου η τύχη αγνοείτο εδώ και μέρες και επανεμφανίστηκε χθες για μια πρόωρη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο.

Και βέβαια, ζητούν καθαρή λύση άμεσα στο θέμα της ηγεσίας, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης για παράδειγμα επιθυμεί να δρομολογηθούν οι εσωκομματικές εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση του PSI και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.

Στο μεταξύ, ξεφυτρώνουν και νέοι μνηστήρες, με τον Στέφανο Τζουμάκα να ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, δηλώνοντας πως ο ίδιος στάθηκε πάντα «απέναντι σε εκφυλιστικά φαινόμενα, τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και απέναντι σε παρασιτικές δραστηριότητες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» και προειδοποιώντας πως «το νέο Μνημόνιο που ετοιμάζεται θα είναι ακόμα πιο οδυνηρό για την κοινωνία».

Φυσικά υπάρχουν πάντα και οι «προεδρικοί» που ζητούν ανάδειξη προέδρου μετά τις εκλογές, όπως έπραξε χθες η Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Με λίγα λόγια, υπάρχουν περισσότεροι μνηστήρες για το ΠΑΣΟΚ, παρά για το PSI?