Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πλωτός Ατομικός Ηλεκτρικός Σταθμός: Το εσωτερικό έτοιμο, λείπει το περίβλημα

Στην Αγ.Πετρούπολη, στο ναυπηγείο του εργοστασίου Μπαλτίσκι, επανήρθε η κατασκευή του ενεργειακού τμήματος για τον πρώτο στην Ρωσία και στον κόσμο πλωτό ατομικό θερμοηλεκτρικό σταθμό για την Καμτσάτκα.
Το σχέδιο βρέθηκε στα πρόθυρα κλεισίματος λόγο της διεθνής οικονομικής κρίσης, όμως τώρα επανέρχεται ξανά. Ο όμιλος «Ρωσενεργκοάτομ» έχει σχεδόν τελειώσει την προετοιμασία της επίγειας υποδομής και έχει κατασκευάσει τα εσωτερικά μέρη του μελλοντικού πλωτού ατομικού θερμοηλεκτρικού σταθμού (ΠΑΘΗΣ).Πέραν αυτού, έχουν περατωθεί οι οικολογικές εξετάσεις για το σχέδιο του δεύτερου σταθμού – στην Τσουκότκα.
<>
Ρομάν Μαμόνοβ
Ο «Ρωσενεργκοάτομ» αρχικά δήλωσε για τα σχέδια κατασκευής μέχρι το 2020 στολίσκου αποτελούμενου από επτά πλωτούς ΑΗΣ των 70 MWt ο καθένας. Στην ουσία ο ΠΑΘΗΣ είναι παγοθραυστικό σκάφος, μικρότερο όμως και χωρίς κινητήρες. Το ένα ενεργειακό τμήμα με δύο αντιδραστήρες μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα σε μία πόλη 25 χιλιάδων κατοίκων. Το πρώτο ΠΑΘΗΣ θα εξυπηρετεί την κλειστή στρατιωτική πόλη Βιλιούτσινσκ στην Καμτσάτκα. Ο δεύτερος σταθμός θα εμφανιστεί στην πόλη Πέβεκ στην Τσουκότκα, όπου θα αντικαταστήσει τους ξεπερασμένους θερμοηλεκτρικό σταθμό και τον ΑΗΣ του Μπιλίμπινσκ.
Ήδη έχουν κατασκευαστεί και δοκιμαστεί επιτυχώς οι κυψέλες καυσίμου για την καρδιά του αντιδραστήρα. Και το βασικό – έχουν περατωθεί όλες οι οικολογικές εξετάσεις και έχουν ληφθεί οι γνωματεύσεις ανθεκτικότητας του σταθμού σε φυσικές καταστροφές. Ύστερα από τον σεισμό και το τσουνάμι, που σάρωσε την Ιαπωνία, τους σχεδιαστές του ρωσικού πλωτού ΑΗΣ τους ρωτάνε συνεχώς για το πόσο ασφαλής είναι ο σταθμός. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ατομενέργο ο Βίκτωρ Ιβανιούκ απαντά σε αυτό:
- Έχουμε περατώσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένες και τις οικολογικές. Ο σταθμός μας έχει αποκτήσει την δεύτερη κατηγορία κινδύνου. Αυτό σημαίνει πως κατά τα πιο δυσμενή ατυχήματα οι συνέπειες δεν βγουν εκτός του χώρου της επιχείρησης. Π.χ. ο ΠΑΘΗΣ αντέχει σε σεισμικές δονήσεις των 9 βαθμών.
Οι οικολόγοι μιλώντας για τον ΠΑΘΗΣ παραδέχονται πως το σχέδιο έχει προστατευτεί στο μέγιστο από τις διαρροές και τα ατυχήματα. Αυτό που τους ανησυχεί είναι η επέκταση των πυρηνικών τεχνολογιών. Μιλά ο διευθυντής του ενεργειακού προγράμματος της Greenpeace-Ρωσία ο Βλαντίμιρ Τσουπρόβ:
- Ο βασικός κίνδυνος – είναι η επέκταση των πυρηνικών τεχνολογιών διπλής χρήσης. Είναι οι τεχνολογίες που σχετίζονται με τα πυρηνικά υποβρύχια, τα οποία τα αναζητεί ενεργά ο τρίτος κόσμος, όπως οι χώρες σαν την Βραζιλία, την Χιλή. Ο κάθε ένας τέτοιος σταθμός περιέχει έως 1 τόνο υψηλού βαθμού εμπλουτισμένο ουράνιο. Όλα αυτά χρειάζονται προστασία – πρέπει να συνοδεύονται από την φρουρά του πολεμικού ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Παρόλα αυτά, στο Ρωσάτομ πιστεύουν, πως τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των Άπω Βόρειων περιοχών και τα σχέδια αξιοποίησης της αρκτικής υφαλοκρηπίδας ανοίγουν μια μεγάλη αγορά για τον τομέα της ενεργητικής.
"Φωνή της Ρωσίας"