Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ-ΜΥΣΤΗΡΙΟ Πήρε μαζί του το μυστικό...

Βασανιστικά ερωτήματα κρύβονται πίσω από την αυτοκτονία 58χρονου εισοδηματία, που θεωρείται παράπλευρη απώλεια της αποκάλυψης των τοκογλυφικών κυκλωμάτων της Θεσσαλονίκης.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Ο αυτόχειρας, που έδωσε τέλος στη ζωή του χθες τα ξημερώματα πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, ήταν κουμπάρος του προφυλακισμένου επιχειρηματία Μάρκου Καραμπέρη, χωρίς όμως οι διωκτικές αρχές να τον έχουν εμπλέξει άμεσα ως ύποπτο ή θύμα στην υπόθεση.
Ο Α.Α., πατέρας δύο παιδιών, ζούσε με τη σύντροφο και την 20χρονη κόρη του σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Περδίκα και Χανίων, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Ζούσε από τα εισοδήματα που εισέπραττε από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, όπως είπαν οι γείτονες. Σύμφωνα με περιγραφές προσώπων που έρχονταν σε καθημερινή επαφή μαζί του, το τελευταίο διάστημα και μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος έδειχνε ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Η κόρη του μου είπε ότι επί μία εβδομάδα δεν ήθελε ούτε να φάει», μετέφερε στη «Μ» στενός φίλος του, ο οποίος έσπευσε χθες το πρωί και συνάντησε την οικογένεια του αυτόχειρα. «Ο Α. ήταν κοινωνικός, αλλά τελευταία έδειχνε ότι είχε αλλάξει. Δεν συζητήσαμε ποτέ την ιστορία, αλλά τον επηρέασε», είπε στη «Μ» ο 46χρονος Τάσος Μουρατίδης, το κατάστημα του οποίου βρίσκεται κάτω από το σπίτι του αυτόχειρα και συναντιούνταν καθημερινά.
Λίγο πριν από τις 12.00 τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο 58χρονος καληνύχτισε την 50χρονη σύντροφο και την 20χρονη κόρη του και πήγε για ύπνο. Λίγο πριν από τις 3.30 τα ξημερώματα χθες η νεαρή άκουσε θόρυβο από τον δρόμο και βγαίνοντας στο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου, είδε τον πατέρα της να κείτεται νεκρός στο δρόμο. Είχε πέσει πάνω σε δύο αυτοκίνητα και στη συνέχεια κατέληξε στο οδόστρωμα. Μέσα στον χώρο όπου καθόταν είδε μια φωτογραφία της οικογένειας τοποθετημένη στο τραπέζι.
Ο εισοδηματίας δεν άφησε πίσω του κανένα σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της απόφασής του, γεγονός που προβληματίζει ακόμη περισσότερο τις διωκτικές αρχές για τους λόγους της αυτοκτονίας. «Είναι ανεξήγητο αυτό που έγινε. Δεν το είχε αποφασίσει νωρίτερα, αφού το βράδυ της Τρίτης πήγε και ζήτησε τα χρήματα ενός ενοικίου από ένα μαγαζί που είναι ιδιοκτησίας του», τόνισε ο κ. Μουρατίδης. «Κάτι μπορεί να φοβήθηκε», είπε από την πλευρά του αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος ενημερώνεται για την έρευνα γύρω από την αυτοκτονία. Χθες, όταν η 50χρονη σύντροφος του αυτόχειρα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, το μόνο που κατέθεσε στην αστυνομία ήταν ότι ο 58χρονος είχε στενοχωρηθεί με την προφυλάκιση Καραμπέρη και την εμπλοκή ενός ακόμη στενού φίλου του, ο οποίος κατηγορήθηκε ως εισπράκτορας και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.
Ωστόσο έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως, παρότι ο Μ. Καραμπέρης είχε βαφτίσει την 20χρονη κόρη του Α.Α., το τελευταίο διάστημα και για τουλάχιστον έναν χρόνο είχαν διακόψει επαφές με τον επιχειρηματία, χωρίς να είναι γνωστό για ποιον λόγο. Οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο εισοδηματίας να είχε εκφράσει φόβους για εμπλοκή του στην υπόθεση, καθώς στους κύκλους θυμάτων και κατηγορουμένων ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα πως θα προκύψουν στοιχεία και για άλλα ονόματα.

Ο φάκελος με το όνομά του

Το μοναδικό στοιχείο που εμπλέκει τον αυτόχειρα στην υπόθεση των τοκογλυφικών κυκλωμάτων είναι ένας φάκελος που κατασχέθηκε από την έρευνα στο σπίτι της γραμματέα του Μάρκου Καραμπέρη, η οποία επίσης συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση. Στον κατάλογο των πειστηρίων που περιλαμβάνεται στη δικογραφία αναφέρεται χαρακτηριστικά «ένα πράσινο ντοσιέ με την αναγραφή Α.Α. (αναφέρεται το όνομά του), που περιέχει χειρόγραφες καταστάσεις συναλλαγών». Εκ μέρους της Ασφάλειας τονίστηκε χθες ότι ο 58χρονος εισοδηματίας δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού ως εμπλεκόμενος με το κύκλωμα, ούτε προέκυψαν στοιχεία που να τον επιβαρύνουν. «Δεν υπάρχουν ούτε τηλεφωνικές συνομιλίες του, ούτε καν τέτοιες που κρίθηκαν αδιάφορες για το κατηγορητήριο και δεν περιλήφθηκαν στη δικογραφία», επιβεβαίωσε τη «Μ» αστυνομικός.
Από την πλευρά της διεύθυνσης αστυνομίας, που χειρίζεται την υπόθεση της αυτοκτονίας, ο φάκελος δεν θα κλείσει, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις αυτοκτονιών. Εκτός της συντρόφου και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, αναζητούνται για να καταθέσουν πρόσωπα με τα οποία επικοινώνησε το τελευταίο διάστημα, ειδικά αν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εμπλεκομένων στο τοκογλυφικό κύκλωμα. Η αστυνομία συνδέει την αυτοκτονία με τη μεγάλη υπόθεση και είναι ενδεικτικό ότι ζητήθηκε να γίνει νεκροτομή στη σορό του 58χρονου, με παράλληλη τοξικολογική εξέταση, ενώ αποφασίστηκε η δικογραφία που θα σχηματιστεί να διαβιβαστεί στον τρίτο τακτικό ανακριτή Γιάννη Κοσμάτο, ο οποίος χειρίζεται τη δικογραφία των τοκογλυφικών κυκλωμάτων.
Αστυνομικοί δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι επαφές που ίσως είχε τις τελευταίες ημέρες ο 58χρονος να τον οδήγησαν στην απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του από τον φόβο μήπως εμπλακεί στην υπόθεση. «Μπορεί να έμαθε από κάποιον που γνωρίζει τη δικογραφία ότι υπήρχε αυτό το ντοσιέ και νόμιζε ότι θα κληθεί για κατάθεση από τον ανακριτή», έλεγε αξιωματικός της ΕΛΑΣ, προσθέτοντας ακόμη ένα σενάριο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να είχε περίεργες οικονομικές συναλλαγές. Μπορεί να ήταν φίλος και κουμπάρος με τον Καραμπέρη, αλλά δεν είχε ανάγκη από χρήματα. Μόνο εμένα μου έλεγε ότι είχε πάνω από 22 ακίνητα δικά του, από τον πατέρα του, τι ανάγκη να είχε ο άνθρωπος και αυτό φαινόταν», υποστήριξε ο γείτονας και επί 15 χρόνια φίλος του αυτόχειρα. Μέχρι χθες πάντως δεν υπήρχε καμία κλήση από την πλευρά του ανακριτή, στο γραφείο του οποίου το πρωί έφτασαν οι κούτες με τα πειστήρια που κατασχέθηκαν από τις έρευνες της Ασφάλειας.