Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο Παπανδρέου δουλεύει… για τον Λοβέρδο

Όποιος… κοιτάξει λίγο πιο πίσω από την πρόταση την οποία κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, για εκλογή Προέδρου πριν από τις εκλογές, μετά όμως από την ολοκλήρωση του PSI, και κυρίως, την παράμετρο της διεξαγωγής Συνεδρίου μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να συζητηθεί η πολιτική φυσιογνωμία του «νέου ΠΑΣΟΚ», θα… υποψιαστεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανοίγει απρόσμενα το παιχνίδι για τη διαδοχή του.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, ή έστω ακούγαμε, ότι υπήρχε συμφωνία κορυφής ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για μια διαδικασία που θύμιζε… εκνευριστικά την παράδοση του θαμπού δαχτυλιδιού από τον Κώστα Σημίτη στον σημερινό και απερχόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τα όσα συνέβησαν στο Πολιτικό Συμβούλιο δείχνουν ότι τα πράγματα… δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ακόμη κι αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος πλέον πληθωρικός και προβεβλημένος από όλους τους άλλους δελφίνους, καταφέρει να επικρατήσει, και να εκλεγεί εκείνος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η εδραίωση του ηγετικού imperium του, θα αμφισβητηθεί, μόλις μετά από μερικούς μήνες.
Στο Συνέδριο που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε ρόλο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο τότε Πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος θα φέρει ήδη ως πολιτικό βαρίδι τη βαριά ήττα στις εκλογές. Που θα χρεωθεί φυσικά στο συντριπτικό μέρος της στον Γιώργο Παπανδρέου, όχι όμως καθ’ ολοκληρία. Μιας και κάτι τέτοιο, θα συνεπαγόταν κινδύνους για την ενότητα του Κινήματος, αφού η παπανδρεϊκή πτέρυγα θα απειλούσε με εξέγερση.
Επιπλέον, μια τυχόν αρνητική εξέλιξη με το PSI, όπως διαφαίνεται πολύ πιθανή μετά από σήμερα, θα αφήσει «γρατζουνιές» στο προφίλ και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Γι’ αυτό άλλωστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών επιθυμεί «να τελειώνει» με μια διαδικασία διαδοχής, στην οποία προβάλλει ως ο αυτονόητος νικητής.
Σε ένα… υποθετικό σενάριο λοιπόν, στο Συνέδριο του καλοκαιριού, ένας δελφίνος με μεγάλη προσωπική δημοφιλία, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος για παράδειγμα, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δική του πλατφόρμα, και να αμφισβητήσει την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, μόλις μερικούς μήνες μετά την εκλογή του, ως διαδόχου του Γιώργου Παπανδρέου. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, δεν αποκλείεται πλέον, να έχει στο πλευρό του τους παπανδρεϊκούς.