Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Συνταγή… καταστροφής καριέρας

Τη συνταγή καταστροφής καριέρας ενός παίχτη φαίνεται πως διαθέτει ο Ολυμπιακός. Τα πιο τρανταχτά, και πρόσφατα, παραδείγματα; Ο Χαβίτο και ο Ζαραδούκας.
Το όνειρο κάθε παίχτη που ανήκει σε κάποια μικρής δυναμικότητας ομάδα ή σε κάποιον σύλλογο χαμηλότερου βεληνεκούς, που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι να προκαλέσει με την απόδοσή του το ενδιαφέρον και τελικά να μεταγραφεί σε κάποιον από τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας.

Ο Χαβίτο πέρσι τέτοια εποχή ήταν ο καλύτερος παίχτης στον Άρη. Με πολύχρονη παρουσία στους κίτρινους, που άλλοτε ήταν στα ζενίθ και άλλοτε στο ναδίρ, πέρσι διένυε την καλύτερη περίοδο της αθλητικής του πορείας στη Θεσσαλονίκη. Τον Γενάρη τον απέκτησε ο Ολυμπιακός και συμφώνησε στην παραχώρησή του από τον Άρη στην Λα Κορούνια, δανεικό για 1 εξάμηνο. Λόγω κάποιων γραφειοκρατικών λεπτομερειών, ποτέ δεν έπαιξε. Φέτος ξεκίνησε την προετοιμασία στους ερυθρόλευκους με την πεποίθηση ότι θα καλύψει την θέση του αναπληρωματικού δεξιού χαφ. Ή μάλλον να την διεκδικήσει. Ποτέ ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν έδωσε την ευκαιρία στον Χαβίτο να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Όποτε μάλιστα χρησιμοποιήθηκε από την αρχή, ελάχιστα είναι η αλήθεια, τοποθετήθηκε στη θέση του δεξιού μπακ. Ο Χαβίτο δόθηκε δανεικός στην νέα ομάδα του Κούπερ, στην Τουρκία, ως το καλοκαίρι, με ένα χρόνο «απουσίας» από τους αγωνιστικούς χώρους!
Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ζαραδούκας. Ο αριστεροπόδαρος ακραίος αμυντικός πέρσι με τον Ολυμπιακό Βόλου «έβγαλε» μάτια. Ήταν μάλιστα τόσο καλός που κέρδισε μία θέση βασικού και στο αριστερό άκρο της εθνικής Ελλάδας του Σάντος. Με την διάλυση της ομάδας της Μαγνησίας, οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά έφεραν στο μεγάλο λιμάνι Μόνχε και Ζαραδούκα «πακέτο». Η αποχώρηση του Ριέρα, προσέφερε ευκαιρίες στον Μόνχε. Ο Ζαραδούκας όμως για τον Βαλβέρδε σαν να μην υπήρχε. Αποτέλεσε την 4η (!) επιλογή πίσω από Χολέμπας, Μαρκάνο και Τοροσίδη (?) που προτιμήθηκε παρότι δεξιοπόδαρος, όταν υπήρχαν απουσίες. Δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε καν σε αγώνες ευκολότερους όπως ο Χαβίτο, για λίγα λεπτά. Ο Ζαραδούκας δόθηκε δανεικός στον Πας Γιάννενα.
Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι καμιά φορά οι μεταγραφές από τους μεγάλους γίνονται είτε για να αποκτήσουμε-διατηρήσουμε καλές σχέσεις με μια ομάδα που έχει οικονομικά προβλήματα (φέτος ο Ολυμπιακός πέρασε «αέρα» από το Βικελίδης, …σύμπτωση;), είτε για να μην καταλήξει ο συγκεκριμένος στόχος σε αντίπαλο. Αδιαφορώντας για την πορεία του παίχτη ή για το αν πράγματι κρίνεται αναγκαίος από τον προπονητή.
Καλύτερα να πάρουν ένα μάθημα όλοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές, πιθανοί επόμενοι μεταγραφικοί στόχοι. Θέλουν να παίξουν μπάλα και έχουν φιλοδοξίες; Ας επιλέξουν μια ομάδα που θα ξέρουν ότι θα πάρουν την ευκαιρία τους. Αλλιώς ας αλλάξουν μάνατζερ νωρίς πριν χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο!