Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί και το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο Τομέα. Με προσφυγές που κατέθεσαν η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βάλλουν κατά του μέτρου της εφεδρείας που αναμένεται να οδηγήσει μεγάλο αριθμό συναδέλφων τους εκτός Δημοσίου, τονίζοντας πως παραβιάζονται διατάξεις του Συντάγματος, ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και διεθνείς συμβάσεις.
Όπως τονίζουν στις προσφυγές, με την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, παύονται ουσιαστικά απ’ τα καθήκοντά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατά παράβαση του Συντάγματος που ρητά ορίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου. Επιπλέον, αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ενώ διαταράσσεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη εμπιστοσύνη του πολίτη προς τη διοίκηση. Ακόμη, με το μέτρο αυτό ουσιαστικά γίνονται δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων με βάση μόνο κριτήρια ηλικιακά, ενώ παραβιάζεται το άρθρο 15 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία.
Σύμφωνα με τις προσφυγές, το μέτρο αυτό ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό που είχαν κάνει οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και κάθε επαγγελματικό τους σχεδιασμό. Όπως εκτιμάται περίπου 4.929 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν ν’ ανοίγει για αυτούς η πόρτα της εξόδου απ’ το δημόσιο σύμφωνα με ένα μέτρο που δεν θα οδηγήσει σε περιστολή των δημοσιονομικών δαπανών, καθώς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποδοχές μειωμένες κατά 40%. Το όποιο όφελος προκύψει, θα είναι μικρό και σε καμία περίπτωση δεν καθιστά το μέτρο αναγκαίο. Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητείται ν’ ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση κατ’ εφαρμογή του Ν. 4024/2011 και να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.