Σε λίγες ώρες ξεκινάει η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με όλες πλέον τις ενδείξεις να οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να διευκολύνει με την παραίτησή του, την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Παραμένει ακόμα ασαφές αν η παραίτηση θα υποβληθεί άμεσα-όπως ζητά η πλευρά Βενιζέλου- ή πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση οι μετακινήσεις στελεχών προσκείμενων στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατευθύνονται κυρίως στο στρατόπεδο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός του Α. Κακλαμάνη, της Β. Παπανδρέου, του Μ. Παπαϊωάννου καθώς και της Α. Διαμαντοπούλου, την υποψηφιότητα Βενιζέλου θα υποστηρίξει και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος της «Αριστερής Πρωτοβουλίας».
Πέραν της πρωτοβουλίας των προαναφερομένων ώστε να υπάρξει μια υποψηφιότητα, αυτή του Ε. Βενιζέλου, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί τι θα κάνει ο Μ. Χρυσοχοίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος είναι «κόκκινο πανί» για τους παπανδρεϊκούς, εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπλεύσει με την πλευρά του Ε. Βενιζέλου. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τον χρόνο εκλογής αλλά και από το αν αυτή θα γίνει από τη βάση ή από εκλεκτορικό σώμα. Η πλευρά του Ε. Βενιζέλου θεωρεί ότι η εκλογή χρειάζεται ευρεία νομιμοποίηση, αλλά περιμένει την εισήγηση του Γ. Παπανδρέου ώστε να τοποθετηθεί. Είναι όμως σαφές, τουλάχιστον με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, πως απομακρύνεται η περίπτωση της δυαρχίας. Όσο για τον Α. Λοβέρδο είναι οριστικό ότι θα είναι υποψήφιος, ακόμα και στην περίπτωση που απορριφθεί η πρότασή του για ανάδειξη νέας ηγεσίας τον Φεβρουάριο.
Πάντως είναι σαφές, μετά μάλιστα και από την πρόταση των 20 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για άμεση εκλογή από τη βάση, πως ουσιαστικά έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία. Το γεγονός ότι το κείμενο υπογράφουν και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο Π. Ευθυμίου και ο Χ. Πρωτόπαπας, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των βουλευτών δεν επιθυμεί καθυστερήσεις κάτι που έχει καταστεί σαφές στον Γ. Παπανδρέου όσο και στους δελφίνους-πλην Βενιζέλου- που εμμέσως τάσσονται υπέρ της αναβολής, προκειμένου όπως ισχυρίζονται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.