Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

" Να ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι με μετατόπιση τουφορολογικού βάρους ", συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαστόματος Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη

"Η επιδίωξη της εξυγίανσης με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξηείναι μια από τις βασικές προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να εστιάζονται οιπροσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι εθνικές προσπάθειες, ενώ στοσκέλος των εσόδων, το φορολογικό βάρος θαπρέπει να μετατοπιστεί από τους εργαζομένους προς εναλλακτικές φορολογικέςβάσεις", υπογράμμισε ο κ. O. Rehn,Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη αναφορικά με τη δημοσιονομικήαναποτελεσματικότητα, την επιδείνωση της ύφεσης και κυρίως τους κοινωνικούς κινδύνουςπου εγκυμονούν οι οριζόντιες πολιτικές ακραίας λιτότητας.


Σύμφωναμε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας διαφαίνεται ότι μέσα στο επόμενοεξάμηνο οι συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης θα ενταθούν και σε συνδυασμό μετην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις πολιτικές ηγεσίες δημιουργούνται αυξημένεςπιθανότητες κοινωνικών αναταραχών στις αναπτυγμένες οικονομίες. Σε αυτή τηνκατεύθυνση, δεδομένης και της αξιολόγησης των εθνικών οικονομικών πολιτικών στοπλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης, οΈλληνας Ευρωβουλευτής κάλεσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί αναφορικά με τιςκατευθύνσεις που δίδονται στα κράτη μέλη
·        προκειμένουνα μην υπονομεύονται η κοινωνική επάρκεια και συνοχή, καθώς και για το κατάπόσο η αμιγής λιτότητα μπορεί να αποτελέσει λύση για την επίτευξη τηςδημοσιονομικής προσαρμογής και τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης καισταθερότητας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην απάντησή του επεσήμανεότι, μεταξύ άλλων, τα κράτη μέλη καλούνται να εστιάσουν στην αποκατάσταση τωνκανονικών συνθηκών δανειοδότησης στην οικονομία, να προωθήσουν την ανάπτυξη καιτην ανταγωνιστικότητα, να εκσυγχρονίσουν τις δημόσιες διοικήσεις, να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσηςκαι την ανεργία με την ανάληψηδράσεων για την υποστήριξη και την αύξηση της απασχόλησης - ιδίως για τουςνέους, και για την προστασία των ευάλωτων μελών της κοινωνίας.Παράλληλα, ο κ. Rehn σημείωσεότι οι συστάσεις του Συμβουλίου για τα μεμονωμένα κράτη μέλη καλύπτουνζητήματα, όπως η μείωση της επιβάρυνσης απόάποψη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους με χαμηλάκαι μεσαία εισοδήματα, η λήψημέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικήςένταξης και η βελτίωση των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κ. Πουπάκης δήλωσε: "Η αξιολόγηση του 2011 πρέπει να αποτελέσει αφετηρίαγια μια νέα θεώρηση πραγμάτων, μια «αλλαγή πλεύσης» σε αναπτυξιακά καικοινωνικά ισοδύναμα μέτρα. Την «πρωταθλήτριαχρονιά» φορολογίας στην Ελλάδα, τα δημόσια έσοδα συρρικνώθηκαν, τα ΑσφαλιστικάΤαμεία καταρρέουν, η ανεργία εκτοξεύθηκε, η ανταγωνιστικότητα εφτάσε στο«ναδίρ» και η κοινωνία κυριολεκτικά παραπαίει. Οι οριζόντιες μειώσεις δενσυνιστούν άξονα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά όχημα υφεσιακής πολιτικής καισύνθλιψης του κοινωνικού ιστού ακυρώνοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού.Αυτό δείχνουν σαφώς και οι «αριθμοί», η μόνη γλώσσα που φαίνεται κάποιοι νακαταλαβαίνουν. Την ώρα που από τα πιο επίσημα«ευρωπαϊκά χείλη» προτείνεται η φορολογική ελάφρυνση των εργαζομένων, οιΈλληνες αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα νέο «χαράτσι». Όταν ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας, η κυβέρνηση τουΠΑΣΟΚ δεν δίστασε ακόμα και  να τη φορολογήσει με την πτώση τουαφορολογήτου ορίου στις 5.000€. Η μείωση τωνεισφορών για τους εργαζόμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα βρίσκεται στοεπίκεντρο των ευρωπαϊκών προθέσεων, ενώ στη χώρα μας μεθοδεύεται με«πραξικοπηματικό τρόπο» το «πετσόκομμα» της κατώτατης αμοιβής και η κατάργησητου 13ου και 14ου μισθού, δηλαδή η υφαρπαγήκαι της τελευταίας αχτίδας αξιοπρέπειας από τον κόσμο της εργασίας. Έχει έρθειη στιγμή για αλλαγή πολιτικής και νοοτροπίας. Τακεκτημένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα δεν απειλούν αλλά θεμελιώνουν τηνευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, που κινδυνεύει μόνο από αυτούς που κατέστησαντην προσωπική τους ανικανότητα σε εθνική καταστροφή και αποτυχία."