Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο Βενιζέλος… ανέλαβε ήδη

Πιθανόν να έκανε πρόβες για τη στιγμή αυτή εδώ και πολλά χρόνια. Σίγουρα πριν από τη χαμένη μάχη του 2007, τότε που… περιέργως το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να συνεχίσει να πορεύεται με τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του. Ενδεχομένως, από το 2004, τότε που ο Κώστας Σημίτης παρέδωσε «πακεταρισμένο» το ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου, μην επιτρέποντας ουσιαστικά σε κανέναν άλλο να είναι υποψήφιος.

Φυσικά, μιλάμε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος προβάλλει ως περίπου ο αυτονόητος διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου. Χωρίς μάλιστα να αποκλείεται μια επανάληψη του 2004, με τους ίδιους όρους αλλά διαφορετικούς πρωταγωνιστές, αν πιστέψουμε όσα λέγονται στο παρασκήνιο, περί ζυμώσεων για να υπάρξει μια και μόνη υποψηφιότητα. Αυτή τη φορά όμως, «εκλεκτός» θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παρακολουθήστε την έντονη δραστηριοποίηση του Υπουργού Οικονομικών, και δύσκολα δεν θα συμφωνήσετε με το συμπέρασμα ότι… κάτι τρέχει. Σήμερα βλέπει τον Λουκά Παπαδήμο και τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε και τη δική του παρουσία στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το οποίο πρότεινε στον Λουκά Παπαδήμο. Δίνοντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο το πολιτικό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων δελφίνων του ΠΑΣΟΚ.
Το ερώτημα βέβαια είναι υπαρκτό: Ποιος θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του; Και να αναλάβει ένα ιστορικό μεν κόμμα, που θυμίζει ωστόσο… πρώην μεγάλο κόμμα; Λόγω του Μνημονίου, στο οποίο… μεταξύ μας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε σοβαρές αντιρρήσεις. Έστω και για λόγους εθνικού καθήκοντος.