Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

9.040 υπάλληλοι προσέφυγαν για το μισθολόγιο

Στο δρόμο για την Ολο-μέλεια του Ανώτατου Δικαστη-ρίου βρίσκεται η συνταγματικότητα του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου, που θεσπίστηκε για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε «πιλοτική δίκη» οδηγούνται η μία μετά την άλλη όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις και κυβερνητικά μέτρα με το ενιαίο μισθολόγιο να παίρνει τώρα σειρά.

Έτσι μετά τα φορολογικά μέτρα (τέλος επιτηδεύματος, έκτακτες εισφορές, «χαράτσι» ΔΕΗ) την εφεδρεία, τους ημιυπαίθριους κ.λπ. στο δρόμο για την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου βρίσκεται η συνταγματικότητα του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου που θεσπίστηκε για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ήδη ξεκίνησαν κατά χιλιάδες και με ομαδικά δικόγραφα να προσφεύγουν οι θιγόμενοι υπάλληλοι ζητώντας συνταγματικό καταφύγιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μόνο χθες κατέθεσαν στο ΣτΕ προσφυγές 9.040 υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του υπουργείου Πολιτισμού, αξιώνοντας να κριθεί αντισυνταγματικός και αντίθετος στις διεθνείς συμβάσεις και κοινοτικές οδηγίες ο ν. 4024/11 που περιέκοψε σημαντικά τις αποδοχές τους, ανατρέποντας -όπως τονίζουν- με τον πιο βίαιο τρόπο την οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.

Προσφυγές
Η πληθώρα και η κρισιμότητα των νομικών ζητημάτων στις υποθέσεις αυτές, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν τις σχετικές προσφυγές στην Ολομέλεια ΣτΕ (όπως ζητούν οι εργαζόμενοι) και σε «πιλοτική δίκη», αφού πρόκειται να υποβληθούν πολλές παρόμοιες προσφυγές, ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα διοικητικά δικαστήρια της χώρας δέχονται «μπαράζ» αγωγών (κυρίως ομαδικών) από χιλιάδες υπαλλήλους που προσβάλλουν τις νέες καταστάσεις μισθοδοσίας, υποστηρίζοντας ότι περιέχονται πλέον σε κοινωνικο-οικονομικό αδιέξοδο. Μόλις το μισθολόγιο παραπεμφθεί στην Ολομέλεια ΣτΕ σε «πρότυπη δίκη» θα «παγώσουν» όλες οι υπόλοιπες δίκες για να δοθεί ενιαία συνταγματική λύση.
Με τις προσφυγές (1.220 σελίδων) που υπέβαλαν 8.108 υπάλληλοι του ΙΚΑ και 932 του υπουργείου Πολιτισμού μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργατοτεχνιτών του υπουργείου Πολιτισμού, στρέφονται κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη που έδωσε οδηγίες για αναδιάρθρωση του μισθολογίου για τους υπαλλήλους Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, προσβάλλονται ταυτόχρονα και τα ατομικά φύλλα μισθοδοσίας τον Ιανουάριο του 2012.
Τις πράξεις αυτές θεωρούν αντισυνταγματικές και άκυρες γιατί στηρίζονται στο ν. 4024/11 στον οποίο καταλογίζουν ότι παραβιάζει τουλάχιστον 10 συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το σεβασμό για την ανθρώπινη αξία, ισότητα, εργασία, περιουσία, κοινωνικό κράτος δικαίου, ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, ιδιοκτησία, κλπ.Κατά τις προσφυγές, ταυτόχρονα παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας, αμεροληψίας, διαφάνειας, αλλά και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος. Η τελευταία αυτή αρχή μαζί με τη συνταγματική προστασία του κράτους δικαίου, υποχρεώνουν την πολιτεία να τηρεί τις δεσμεύσεις της, χωρίς να αιφνιδιάζει τους εργαζομένους τροποποιώντας νομοθετικά τα μισθολογικά τους, γιατί έτσι δημιουργεί αξεπέραστα οικονομικοκοινωνικά προβλήματα.
Παρεμβάσεις
Επισημαίνοντας τις περικοπές από το Μάρτιο 2010 (ν.3833/10) και τις πολλαπλές νομοθετικές παρεμβάσεις που συρρίκνωσαν το εισόδημά τους, οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι έχει ανατραπεί ο οικογενειακός-προσωπικός προγραμματισμός, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και να καλύψουν τις δαπάνες τους.
Του Αλ. Αυλωνίτη "Η"