Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Το ΔΝΤ, το PSI και οι εκλογές…

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο περί ανησυχίας της Κριστίν Λαγκάρντ και των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο, ακόμη και μετά από ένα μεγάλο «κούρεμα» της τάξεως του 50%, επιβεβαιώνουν πως το πραγματικό πρόβλημα δεν βρίσκεται στην Αθήνα. Αλλά στο εξωτερικό.

Μετά την αυτοκαταστροφική πολιτική του Μνημονίου, που βύθισε την ελληνική οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση, και αφαίρεσε από τους Έλληνες το δικαίωμα στην ελπίδα, καθώς και τη διάθεση να παλέψουν γι’ αυτήν, το ΔΝΤ έρχεται σήμερα να θέσει υπό αμφισβήτηση συνολικά τις προοπτικές της χώρας.
Ενώ το PSI βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, δηλαδή το Ταμείο του οποίου προϊσταται η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά ελέγχουν πλήρως οι Ηνωμένες Πολιτείες, κλείνει… με νόημα το μάτι στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ούτε από τη στιγμή που οι ιδιώτες θα υποχρεωθούν να χάσουν το 50% των μελλοντικών κερδών τους, για ποιόν λόγο, αλήθεια, να δεχθούν οι επενδυτές αυτοί να μπουν στη διαδικασία του PSI; Και όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, γιατί να παρατείνεται η εθνική εκκρεμότητα των εκλογών;