Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Το PSI απειλείται με ναυάγιο

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Από τη στιγμή που η… περίεργη ορολογία του PSI μπήκε στη ζωή μας, ως αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής καθημερινότητας, συνδέθηκε πλήρως με δυο, κεντρικές για το μέλλον μας έννοιες: Τις εκλογές, και τη χρεοκοπία.

Είναι πλήρως κατανοητό ότι αν η διαδικασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες επενδυτές δεν «περπατήσει», ή… σκοντάψει αναφορικά με τη στόχευση συμμετοχής άνω του 90%, επί της ουσίας ακυρώνεται ο σχεδιασμός για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%. Επομένως, ακυρώνεται συνολικά το σχέδιο των Ευρωπαίων για συνέχιση της οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας μέσω δανεισμού, και το Μνημόνιο ΙΙ θα αποτελέσει μακρινή ανάμνηση.
Ταυτόχρονα, όσο το PSI δεν προχωρεί με τους ρυθμούς που επιθυμούν η τρόικα και η κυβέρνηση, τόσο θα προβάλλονται προσκόμματα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δηλαδή, τη μόνη ανεκτή δημοκρατικά επιλογή, για να βγει η Ελλάδα από το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο. Έστω κι αν ουσιαστικά, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η συμφωνία για το PSI, αλλά η υλοποίηση των όρων του, μια παράμετρος που θα έπρεπε να επισπεύσει, αντί να καθυστερήσει τις πρόωρες εκλογές.
Από σήμερα ωστόσο, και μετά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων έκθεσης του IIF για το μέλλον της ευρωζώνης, επομένως και της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα των αρνητικών συνεπειών μιας βαθιάς κρίσης χρέους, με υφεσιακά χαρακτηριστικά, θα μπορούσε κανείς να… ποντάρει μια περιουσία, στη διαπίστωση ότι το PSI απειλείται ευθέως με ναυάγιο.
Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, που εκπροσωπεί τα ιδιωτικά funds τα οποία καλούνται να συμμετάσχουν… υποχρεωτικά στο «εθελοντικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει το 2012 σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση. Και η οικονομία των κρατών-μελών θα συρρικνωθεί κατά 1%, μια πρόβλεψη δυσμενέστερη από τις αντίστοιχες του ΟΟΣΑ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε.
Δεν είναι λοιπόν… να απορεί κανείς, πως θα συμμετάσχουν τα μέλη του IIF στο «κούρεμα» του χρέους μιας χώρας, οι προβλέψεις για την οποία είναι εξαιρετικά δυσμενείς; Ποιος θα είναι τόσο… αφελής, για να δεχθεί να αυτοπυροβοληθεί.