Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

H… μεθεπόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Είναι μουσουλμάνα. Με πατέρα Μαροκινό και μητέρα από την Αλγερία. Κατάφερε να αναρριχηθεί στα κορυφαία αξιώματα της γαλλικής Κεντροδεξιάς χωρίς… κανείς να το καταλάβει. Υπήρξε προσωπική φίλη της πρώην συζύγου του Νικολά Σαρκοζί, Σεσιλιά, και στη συνέχεια του ίδιου του Γάλλου Προέδρου. Σε βαθμό… παρεξήγησης.
Στην προεκλογική καμπάνια του 2007, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του «Σαρκό». Μετά τη νίκη του, την επέλεξε για τη θέση της Υπουργού Δικαιοσύνης. Έμεινε έγκυος, και δεν αποκάλυψε ποτέ τον πατέρα του παιδιού της, αφήνοντας τις φήμες και τις θεωρίες συνωμοσίας να… χορεύουν.
Με τέτοιο βιογραφικό, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η Ρασιντά Ντατί δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση. Αν ήταν άλλωστε, μάλλον δεν θα την περιέγραφε ο γαλλικός Τύπος ως «χαμόγελο-πλεξιγκλάς», δηλαδή ταυτόχρονα ζεστό και παγωμένο.
Η ανοδική πορεία της κας Ντατί, ανακόπηκε όταν στη ζωή του Νικολά Σαρκοζί μπήκε η Κάρλα Μπρούνι. Η οποία φρόντισε, ή μάλλον… απαίτησε να απομακρυνθεί η φιλόδοξη Ντατί από το Ελιζέ. Και τα κατάφερε. Το χάπι χρυσώθηκε με τη θέση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών του UMP, μόνο που το Στρασβούργο είναι μουντό, άχρωμο και βαρετό για την πολυπολιτισμική Ντατί.
Έτσι, οι φήμες την θέλουν να επιθυμεί την επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014. Θέλει να διεκδικήσει τον δήμο του Παρισιού, που από την εποχή του Ζακ Σιράκ κιόλας… βγάζει πρωθυπουργούς και Προέδρους.
Η Ντατί γνωρίζει ότι τις ίδιες φιλοδοξίες έχει και ο σημερινός πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, στον οποίο χρεώνει τις εις βάρος της πλεκτάνες, που οδήγησαν τελικά στην εκπαραθύρωσή της από το στενό περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί.
Ως πολιτικός, αλλά και ως γυναίκα, θέλει να πάρει τη ρεβάνς. Έτσι, δεν δίστασε να κατονομάσει τον Φρανσουά Φιγιόν ως την… αιτία του κακού για τη γαλλική Κεντροδεξιά. Το στέλεχος που ακυρώνει κάθε θετική πρωτοβουλία του Νικολά Σαρκοζί.
Αμφότεροι φυσικά βλέπουν αρκετά μακριά. Ο Δήμος του Παρισιού θα μπορούσε να αποτελέσει το αναγκαίο σκαλοπάτι για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις μεθεπόμενες εκλογές, του 2017.
Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον Φρανσουά Ολάντ ως επόμενο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η Ντατί θέλει να βάλει από τώρα… πολιτική τρικλοποδιά στον Φιγιόν. Και να αποκτήσει προβάδισμα έναντι της Κριστίν Λαγκάρντ. Προκειμένου να είναι εκείνη η… μεθεπόμενη ένοικος του Ελιζέ. Γυναίκα. Μουσουλμάνα. Ανύπαντρη μητέρα. Συναρπαστικό…