Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Στην βουλή οι Ρυθμίσεις δανείων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.πρωτ.: 2737/13-12-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με Θέμα : «Ρυθμίσεις δανείων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
Την ικανοποίηση του εκφράζει ο κ. Καλαφάτης για την ανταπόκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε προηγούμενη κοινοβουλευτική του παρέμβαση, με την οποία ζητούσε επέκταση των ισχυουσών ρυθμίσεων για δανειολήπτες δημοτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, των οποίων οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν ανατραπεί λόγω των πρόσφατων μεταβολών στο μισθολόγιο τους.

Επανερχόμενος στο σχετικό θέμα, με νέα ερώτησή του στη Βουλή, ο κ. Καλαφάτης ζητά την επανεξέταση της πρότασης του για άτοκη επιμήκυνση των δανείων, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για το σύνολο της περιόδου επιμήκυνσης, υπενθυμίζοντας όμως ταυτόχρονα :

• ότι σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, μετά και την παρακράτηση των δόσεων δανείων από τον μισθό τους, λαμβάνουν ελάχιστες έως και μηδενικές μηνιαίες αποδοχές, και

• ότι παρατηρούνται ήδη σημαντικές δυστοκίες και καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των αιτήσεων ρύθμισης δανείων, λόγω της συσσώρευσης σχετικών υποθέσεων.

Για τους ανωτέρω λόγους και προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των εν λόγω δανειοληπτών, ο κ. Καλαφάτης ζητά την πρόβλεψη προσωρινών διευκολύνσεων για το επίμαχο διάστημα, μέχρι και την τελική έγκριση της ρύθμισης των δανείων τους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει προσωρινά, τη μονομερή άρση της συναίνεσης πάγιας εντολής είσπραξης της δανειακής δόσης από τη μισθοδοσία των δημοσίων ή δημοτικών υπαλλήλων. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, ο εκάστοτε δανειολήπτης θα μπορεί να αποφασίζει προσωπικά για την κατανομή του διαθέσιμου εισοδήματος του, ώστε εκτός των δανείων, να καλύπτει αξιοπρεπώς και τις βασικές ανάγκες διαβίωσης του.