Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Φέρτε πίσω τα λεφτά...

Καλούνται να επιστρέψουν 2 εκατ. ευρώ γιατροί του Ιπποκράτειου που φέρονται ότι εμπλέκονται σε σκάνδαλο
Τρία εκατομμύρια ευρώ καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο γιατροί του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης οι οποίοι είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά υλικά. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, η υπόθεση, που είχε αποκαλυφθεί έπειτα από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, φτάνει στο τέλος της. Ο υπουργός αποκάλυψε χτες ότι ένας εκ των 13 γιατρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις υπερτιμολογήσεις ορθοπεδικού υλικού παραλίγο να αναλάβει καθήκοντα στο Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ), ωστόσο αποπέμφθηκε την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο συνταξιούχος γιατρός, ο οποίος έχει ήδη τιμωρηθεί από το κεντρικό πειθαρχικό υπηρεσιακό συμβούλιο για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο προμήθειας εξωσυμβατικού ορθοπεδικού και νευροχειρουργικού υλικού στην Ορθοπεδική και Νευρολογική Κλινική, είχε καταθέσει τα χαρτιά του προκειμένου να ενταχθεί στο ΣΕΥΥΠ!
Οπως είπε ο κ. Λοβέρδος, η αίτησή του είχε εγκριθεί, άλλα την ίδια ώρα εκδιδόταν το πόρισμα, που όχι μόνο τον ενέπλεκε στο σκάνδαλο των προμηθειών, αλλά και τον καλούσε να επιστρέψει χρήματα στα ταμεία του νοσοκομείου.
Τελικώς με εντολή του κ. Λοβέρδου ο γιατρός τέθηκε εκτός. «Ηταν γιατρός ο οποίος είχε συμμετοχή στην οικονομική βλάβη την οποία έχει υποστεί το νοσοκομείο κατά τα έτη 2008 - 2009, στα οποία αναφερόταν και ο συγκεκριμένος έλεγχος. Διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος αυτός που αφορούσε και το συγκεκριμένο γιατρό δεν είχε φτάσει στα καθ' ύλην αρμόδια όργανα. Τελικώς έφτασε και ο γιατρός αποπέμφθηκε», τόνισε ο διοικητής της 1ης και 3ης ΥΠΕ Αρης Μουσιώνης, διευκρινίζοντας ότι έως σήμερα ο εν λόγω γιατρός δεν είχε αναλάβει καθήκοντα επιθεωρητή.
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι 13 γιατροί καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που φέρεται πως εξασφάλισαν από τις προμήθειες των ορθοπεδικών υλικών. Ενα εκατ. ευρώ έχει επιστραφεί στα ταμεία του νοσοκομείου από εταιρίες ορθοπεδικού υλικού οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση. Τα άλλα δύο εκατ. ευρώ θα καταλογιστούν μέσω των ΔΟΥ στους γιατρούς.

ΕΔΕ για τις καταγγελίες στο Ωνάσειο

Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με αφορμή τις καταγγελίες γονέων για φακελάκια 7.000 - 40.000 ευρώ, προκειμένου να εγχειριστούν παιδάκια που χρειάζονταν τέτοιου είδους ιατρική περίθαλψη. Οπως ξεκαθάρισε, επικαλώντας στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Μουσιώνης, δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα που σχετιζόταν με τέτοιου είδους δωροδοκία. «Ερευνάται τώρα από νομικής, πειθαρχικής και ποινικής πλευράς ποιοι κατέθεσαν τέτοιες μαρτυρίες ψευδείς για το "Ωνάσειο". Δεν γυρίζει πίσω η ιστορία αυτή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος διευκρινίζοντας ότι οι επεμβάσεις για τα περιστατικά που μεταφέρονται στο «Ωνάσειο» πραγματοποιούνται δωρεάν.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω προβλημάτων λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Παίδων «Αγία Σοφία» αποφασίστηκε η προσωρινή αντιμετώπιση όλων των καρδιοχειρουργικών περιστατικών, τακτικών και επειγόντων, νεογνών και παιδιών του νοσοκομείου στο «Ωνάσειο». Ηδη προωθήθηκαν 34 παιδάκια που είχαν πρόβλημα παιδοκαρδιοχειρουργικό. Ωστόσο ερωτηματικά εγείρει μια δεύτερη λίστα στην οποία υπήρχαν παιδιά που είχαν ήδη χειρουργηθεί και για τα οποία το υπουργείο Υγείας ζητά διευκρινίσεις από τους γονείς τους. Για το θέμα διατάχθηκε ΕΔΕ.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
"Αγγελιοφόρος"