Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Στροφή στον (συν)άνθρωπο

ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το μεγάλο μήνυμα των φετινών Χριστουγέννων, δεν πρέπει να είναι άλλο από αυτό του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης προς κάθε δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό μας.

Η μεγάλη κρίση της Ελλάδας, ανέδειξε την ανάγκη για επιστροφή σε εκείνες τις πανανθρώπινες αξίες που έκαναν το γένος μας να ξεχωρίσει παγκοσμίως. Να στραφούμε σε ένα τρόπο ζωής που κέντρο έχει τον άνθρωπο και όχι σε όσα υλικά κατέχει κάθε άνθρωπος.

Όλοι έχουν παραδεχθεί πως οι πολίτες αυτής της χώρας που ευημερούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες, το έπρατταν σε σαθρά θεμέλια ενός κράτους βαθιά διαβρωμένου, που επένδυε στο δανεισμό και όχι στην παραγωγή.
Η κατάρρευση αυτού του μοντέλου, έφερε εκατομμύρια συνανθρώπων μας στη φτώχεια.
Όσοι δεν τα κατάφεραν, όσοι σήμερα ταλαιπωρούνται, όσοι έχουν χάσει την ελπίδα τους, έχουν ανάγκη της στήριξης, όλων αυτών που ακόμη σήμερα τα «καταφέρνουν».
Και ευτυχώς είναι πολλοί. Πολλοί θησαύρισαν, πολλοί το έκαναν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Είτε γιατί βρίσκονταν επιχειρηματικά κοντά στο σύστημα εξουσίας, είτε γιατί ως κρατικοί λειτουργοί εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη για ιδιαίτερη εξυπηρέτηση, όπως άλλωστε αποκαλύπτει και η επικαιρότητα.
Και άλλοι πολλοί, που με νόμιμο και ηθικό τρόπο έχουν στην κατοχή τους πλούτο, εντός και εκτός της Ελλάδας – οι δυνατοί ομογενείς, όλοι μα όλοι, πρέπει να βοηθήσουν, όχι με ελεημοσύνη αλλά με πραγματική συνδρομή, προς το άλλο μισό της Ελλάδας που υποφέρει. Να αναταχθεί, με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, έτσι ώστε η κοινωνική ανισότητα να περιοριστεί, η ψαλίδα να μικρύνει, να αποφύγουμε την κοινωνική συντριβή της χώρας μας.
Ας «υιοθετήσουμε» όλοι μας, τον συνάνθρωπό μας, που γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί, ας αναγνωρίσουμε έστω και αργά τα λάθη μας, προσφέροντας περίσσευμα υλικών αγαθών και ψυχικών δυνάμεων.
Ας δείξουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός απλού κράτους και ενός Έθνους όπως είναι η Ελλάδα. Ας δείξουμε τον Άνθρωπο.
Τα λόγια του Ευπατρίδη και Ευεργέτη Σισμανόγλου, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ: «Πρέπει να επιστρέψουμε τα αγαθά στην κοινωνία, γιατί από την κοινωνία τα αποκτήσαμε».