Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ο Εφραίμ και η “δύναμή” του

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥΑγαπητέ κύριε Διευθυντά,
χρόνια πολλά σε σας και στους συνεργάτες και συντελεστές του Statesmen και θερμά συγχαρητήρια για τό υψηλό επίπεδο των δημόσιων παρεμβάσεων και την ποιότητα των άρθρων του, όλο το 2011.
Θα μου επιτρέψετε ένα μικρό επίκαιρο σχόλιο: Διαβάζω στις εφημερίδες που δημοσιεύουν αποσπάσματα από τήν απόφαση των δικαστών με την οποία διατάσσεται η προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ ως υπόπτου “να διαπράξει και άλλα εγκλήματα”, ότι ιδιαιτέρως λαμβάνει υπ’ όψη η ανακρίτρια και το δικαστικό συμβούλιο … την ικανότητα ” επιτηδευμένης πειθούς σε πλήθος ετερόκλητων δημοσίων προσώπων”.

Έρχεται αμέσως στό νου η σκέψη ότι αν όντως ο Ηγούμενος Εφραίμ διαθέτει αυτή την εξαιρετική δύναμη επιτηδευμένης πειθούς (‘πληθους ετερόκλητων δημοσίων προσώπων”, μεταξύ των οποίων υπουργοί, υφυπουργοί, εμπειρογνώμονες, δικαστές, νομικά συμβούλια κτλ. κτλ.) θα ήταν αναμενόμενο αυτή “η δύναμη πειθούς” και γοητείας, να έχει επηρεάσει και τους δικαστές οι οποίοι τον προφυλάκισαν.
Αφού όμως κανένα δεν είχε αποτέλεσμα, προφανώς δεν είναι και τόσο μεγάλη αυτή η δύναμή του. Και πάντως απεδείχθη απολύτως αναποτελεσματική! Το κύριο δηλαδή επιχείρημα υπέρ της προφυλάκισης του “πειστικού” Ηγουμένου, έχει καταρρεύσει, δηλαδή, από αυτή την ίδια την επιχειρηματολογία της απόφασης που την διατάσσει! Δε νομίζετε;
Με όλο βέβαια το σεβασμό προς το δικαστικό συμβούλιο που εξέδωσε την εν λόγω απόφαση και προς την Δικαιοσύνη, γενικότερα.
Άς σημειωθεί πάντως ότι η Δύναμη πειθούς, παρηγορίας και πνευματικής ανύψωσης που εκπέμπουν πολλοί Γέροντες του Αγίου Όρους, επιφανείς ή άγνωστοι στον Κόσμο, είναι εντελώς άλλης τάξεως, περιεχομένου και αποστολής από αυτήν που αποδίδεται από την απόφαση περί προφυλάκισής του, στον Γέροντα Εφραίμ.
Πολύ θα οφελούνταν στο έργο τους και στη ζωή τους οι δικαστές που προφυλάκισαν τον Ηγούμενο, άν επισκέπτονταν το Άγιο Όρος ως προσκυνητές και όχι ως δικαστές. Η ”εμπειρία” του Αγίου Όρους, η πνευματική , η αισθητική , η θρησκευτική ούτε περιγράφεται ούτε διδάσκεται και γι΄αυτό θα ήταν χρήσιμο τουλάχιστον όσοι έχουν ασχοληθεί με την “Υπόθεση του Βατοπεδίου”, να έχουν ζήσει αυτή την Εμπειρία.