Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΔ


Η ΝΔ εγκαίρως υπέδειξε το δρόμο της διεξόδου από την κρίση, προτείνοντας λύσεις και μάλιστα κοστολογημένες:
• Ήδη από τις 18.02.10 με τα 23 μέτρα-ανάσες της ελληνικής οικονομίας είχε κάνει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε τη λύση του ΔΝΤ και του Μνημονίου. Μεταξύ άλλων, σε προτεραιότητα, είχε προτείνει «να ‘‘ξεκολλήσει’’ η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής (οδικοί άξονες, έργα ΜΕΤΡΟ) που είναι έργα “γέφυρες” από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ».
- Σήμερα, βασικός στόχος της Ομάδας Δράσης (Task Force) στον τομέα των κοινοτικών κονδυλίων είναι το ξεπάγωμα των έργων στους 5 μεγάλους οδικούς άξονες προϋπολογισμού 8,7 δισ. ευρώ.
• Προέτρεπε, ήδη από 18.02.10, σχετικά με το ΕΣΠΑ για «υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή […] ώστε να υπάρξει κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων κατά 100% από τα κοινοτικά ταμεία» αποδεικνύεται πόσο σωστή ήταν.
- Σήμερα το ποσοστό της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα του ΕΣΠΑ από 85% αναμένεται να ανέλθει σε 95%.
• Στο Ζάππειο Ι, στις 7 Ιουλίου 2010, ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
- Δυστυχώς, δεν έγινε απολύτως τίποτε, και εν τω μεταξύ οι αξίες, λόγω της ύφεσης, κατρακυλούν.
• Στις 12 Μαΐου 2011 με το Ζάππειο ΙΙ, με το Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας η ΝΔ, μεταξύ των οποίων, ζητά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
- Τελικά έγινε ακριβώς το αντίθετο, και το αποτέλεσμα το αντιλαμβανόμαστε στα
καταθλιπτικά στοιχεία που καταγράφονται για τα έσοδα (μείωση 4,1%) και την ανεργία (18,4%).
• Όλο αυτό το διάστημα ο Α. Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Η δικαίωση της ΝΔ

Η δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας για τη ορθότητα των θέσεων που δημοσίως υποστηρίζει είναι πλέον δεδομένη και εκτός Ελλάδος.
Η αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής ομολογείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς παράγοντες, ανεξαρτήτου πολιτικής προελεύσεως. Το μνημόνιο χαρακτηρίζεται ως λάθος ακόμη και από κάποιους που το στήριξαν. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
• Ζακ Ντελόρ: «Μαθαίνουν στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να πεθαίνουν δημοσιονομικώς υγιείς» και «η θεραπεία πέτυχε, ο ασθενής απέθανε» (19/10/2011).
• Πέερ Στάινμπρουκ: (πιθανός υποψήφιος καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών): «Έως τώρα η Ευρώπη προσπάθησε με αναγκαστικούς νόμους να σταθεροποιήσει την Ελλάδα. Αυτό προφανώς απέτυχε. Τώρα επίκειται τελικά το κούρεμα του χρέους, το οποίο πολλοί ζητούσαν ήδη από το καλοκαίρι του 2010. Ωστόσο ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτό που χρειάζονται οι Έλληνες είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας» (13/11/2011).
• Ρομάνο Πρόντι: (π. πρωθυπουργός και π. πρόεδρος της Ε.Ε.) «σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ελληνικής κρίσης χάθηκε χρόνος. Έπρεπε να λυθεί άμεσα και σιωπηλά, έπρεπε να λυθεί μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ, τελικά, μετατράπηκε σε τραγωδία. Τα μέτρα που ελήφθησαν από τότε ήταν και πάλι καθυστερημένα και χαμηλότερα των περιστάσεων» (1/12/2011).
• Γκάρι Ριντ: (σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας): «το πρόγραμμα που προωθεί στην Ελλάδα η τρόικα των δανειστών δεν είναι απλώς ατελέσφορο, αλλά στηρίζεται σε λάθος συνταγή» (14/12/2011).
Μετά και την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει καταστεί φανερό ότι το κλίμα έχει αντιστραφεί απόλυτα. Η αξιοπιστία που απολαμβάνει ο λόγος της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά είναι δεδομένη.
Οι διεθνείς επαφές του Αντώνη Σαμαρά, αποδεικνύουν την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα στο πρόσωπο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας του επόμενου πρωθυπουργού.
9. Η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής με την αλήθεια των αριθμών
• Η ύφεση εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 6%.
• Η ανεργία έχει «σκαρφαλώσει» στο 18,4% το μήνα Αύγουστο.
• Το πρώτο δεκάμηνο του έτους τα έσοδα ήταν 4,1% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
• Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ενδέχεται να ανέλθει ακόμη και άνω του 10% του ΑΕΠ, έναντι αναθεωρημένου στόχου για 9%.
Γίνεται φανερό ότι οι θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων επί δύο χρόνια δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, όπως είχε προειδοποιήσει η ΝΔ υποστηρίζοντας ότι μόνο με μέτρα ανάπτυξης θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης.
10. Ομολογία της αποτυχημένης πολιτικής από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ
Η άποψη της Νέας Δημοκρατίας ότι η μνημονιακή πολιτική δεν επρόκειτο να μας οδηγήσει σε διέξοδο αλλά αντιθέτως θα επέτεινε το φαύλο κύκλο της ύφεσης των ελλειμμάτων και της ανεργίας και ότι την ευθύνη για το ότι η χώρα έφθασε σε αυτό το τραγικό σημείο οφείλεται στην διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια, σήμερα ομολογείται και από στελέχη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και σήμερα Παπαδήμου:
• Ευάγγελος Βενιζέλος: «δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και
δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος -του μνημονίου- δεν
επιβεβαιώθηκαν».
• Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: «Η διετής διακυβέρνηση, η δική μας οδήγησε σε αδιέξοδα, σε φτώχεια, κοινωνική αποσύνθεση, σε ύφεση 5%, σε εθνική ταπείνωση αλλά και σε κρατική αποδιοργάνωση».