Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Τα “πολλά ΠΑΣΟΚ” ρίχνουν την κυβέρνηση

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η εικόνα απορρύθμισης που μεταδόθηκε από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ για τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εκεί όπου… το ΠΑΣΟΚ τα έβαλε… με το ΠΑΣΟΚ, είναι ενδεικτική εύθραυστων ισορροπιών και μεταβαλλόμενων δεδομένων, με φόντο τη μόνη δημοκρατικά ανεκτή και επιδιωκόμενη λύση, που είναι φυσικά οι εκλογές.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία έχει κληθεί να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο, αλλά συγκεκριμένο ως προς το περιεχόμενο και τον χρονικό ορίζοντά του έργο, υπονομεύεται πλέον ευθέως από τα «πολλά ΠΑΣΟΚ», τα οποία συνωστίζονται στις τάξεις της. Οι πολιτικές ευαισθησίες των οποίων βρίσκονται σε… υπερδιέγερση, όσο πληθαίνουν οι φήμες και οι πληροφορίες για πρωτοβουλίες από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, αναφορικά με τη διαδικασία διαδοχής. Για την… χιλιοτραγουδισμένη «επόμενη μέρα».
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε, ότι παρά τη συμμετοχή (εξωκοινοβουλευτικών) στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, παρά το γεγονός ότι προϊσταται ένας τεχνοκράτης σαν τον Λουκά Παπαδήμο, η κυβέρνηση αυτή παραμένει μπολιασμένη κατά τα 2/3 της σχεδόν, από το dna των στελεχών της κυβέρνησης Παπανδρέου. Που αποτιμήθηκαν αρνητικά από την κοινωνία, και σε όλες τις δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνεται ότι έχουν συρρικνώσει την κοινωνική απήχηση του ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδα κάτω ακόμη και από το 15%.
Με το ΠΑΣΟΚ λοιπόν να βρίσκεται στα επίπεδα του 1977, και τα στελέχη του να έχουν ως πρωτεύον και κυρίαρχο ζητούμενο το… που θα βρίσκονται την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παράξει πραγματικό έργο. Η λύση φυσικά υπάρχει, και είναι αυτή που… ξορκίζουν ο Κωστής Στεφανόπουλος και η «κίνηση των τεσσάρων» (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος). Εκλογές. Κάτι που θέλει και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, όπως καταγράφηκε πέρα από κάθε αμφισβήτηση, στη μέτρηση της MRB.