Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

«Ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης για την επίλυση του βιολογικού καθαρισμού στη ΜΚΑ και την ΜΕΑ»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης για το καίριο θέμα της επίλυσης του προβλήματος στου βιολογικούς καθαρισμούς στη ΜΚΑ και την ΜΕΑ, υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Ευθύμιου Φωτόπουλου. Μετείχαν οι εκπρόσωποι της ΕΤΒΑ, της ΕΥΑΘ, του Δήμου Δέλτα, η εντεταλμένη Σύμβουλος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Τζάκη και υπηρεσιακοί παραγόντες της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης Π.Κ.Μ.
Καταγράφηκε από όλους τους παρισταμένους η διάθεση και η θέληση να δοθεί επιτέλους «λύση» στο οξύ πρόβλημα της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών στις παραπάνω περιοχές.

Η ΕΤΒΑ από τη μεριά της, δεσμεύτηκε πως μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2012, πρώτα θα αποστείλει στην Π.Κ.Μ. σειρά μελετών που ήδη έχει καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο για εγκρίσεις αδειοδοτήσεων έργων μαζί με σχετικές προτάσεις και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη χρηματοδότηση των έργων που αφορούν στο βιολογικό καθαρισμό της ΒΙ.ΠΕ.Θ. τη ΜΚΑ, τον εκσυγχρονισμό τους συστήματος, με στόχο τα νερά που θα καταλήγουν στο Θερμαϊκό Κόλπο να είναι όσο το δυνατόν καθαρότερα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΤΒΑ το ποσό που ήδη έχει δεσμευτεί από το Διοικητικό της Συμβούλιο φτάνει στο ποσό των 5.000.000€.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Ευθύμιος Φωτόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση δήλωσε: «Πιστεύω πως ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση. Διαπιστώσαμε ταύτιση απόψεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε, όπως π.χ. μεταξύ ΕΤΒΑ, ΕΥΑΘ και το Δήμο Δέλτα. Αντιλαμβάνεστε πως η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη στο κομμάτι αυτό. Το δεύτερο σημαντικό που θέλω να τονίσω είναι πως πλέον τα αποτελέσματα των έργων θα είναι ορατά πολύ σύντομα. Όπως δεσμεύτηκαν, μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από τα έργα που θα πραγματοποιηθούν. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από όλους πως η πρωτοβουλία μας «αυτή» ως η αρμόδια Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης θα έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα». Διευκρινίζω και το τονίζω πως τα πρώτα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα. Η οριστική επίλυση του προβλήματος ήδη δρομολογήθηκε. Στόχος μας είναι να δρομολογηθεί η οριστική επίλυση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΒΙ.ΠΕ.Θ, ο δήμος Δέλτα και γενικότερα ο νομός Θεσσαλονίκης».
Άντζελα Πεϊτση