Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Στα ίχνη του χιονοπάνθηρα

Το σπανιότερο και πιό μυστηριώδες αιλουροειδές στον κόσμο - ο χιονοπάνθηρας, ή Irbis, βρίσκεται υπό απειλή εξαφάνισης. Εξαιτίας της δυσπροσιτότητας των τόπων διαβίωσης, του μικρού πληθυσμού και του κρυφού τρόπου ζωής αυτό το θηρίο ουσιαστικά δεν έχει ερευνηθεί. Στη Ρωσία, στο έδαφος της Νότιας Σιβηρίας, όπου ζει η βορειότερη ομάδα χιονοπανθήρων, θα ιδρυθεί Κέντρο επανόρθωσης του πληθυσμού τους.
Ο χιονοπάνθηρας διαμένει στο έδαφος των 13 ακόλουθων κρατών: Ρωσίας, Αφγανιστάν, Βιρμανίας, Μπουτάν, Ινδίας, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Κίνας, Μογγολίας, Νεπάλ, Πακιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Ο ακριβής αριθμός των χιονοπανθήρων στον πλανήτη μας είναι άγνωστος. Αναφέρονται αριθμοί από 3500 έως έξι χιλιάδες ζώα.
Εξωτερικά ο χιονοπάνθηρας είναι εξαιρετικά χαριτωμένος. Έχει λεπτό, ευλύγιστο, μακρύ – δύο και πάνω μέτρων – σώμα και μικρό κεφάλι. Το αρπαχτικό θηρίο έχει πολύ μακριά ουρά, το μήκος της οποίας ξεπερνά τα τρία τέταρτα του μήκους του σώματός του. Η γούνα του είναι γκρίζου καπνώδους χρώματος με δακτυλιωτές και σκούρες κηλίδες.
Νωρίτερα θεωρούταν ότι στο έδαφος της Ρωσίας ζουν περίπου 120 χιονοπάνθηρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα της τελευταίας αποστολής στα πλαίσια του προγράμματος «Στα ίχνη του χιονοπάνθηρα», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ρωσικού Γεωγραφικού Συλλόγου, ο αριθμός αυτών των θηρίων είναι πολύ πιό μικρός. Για την καταμέτρησή τους τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία φωτοπαγίδες – ψηφιακές κάμερες υψηλής ταχύτητας, ικανές να βγάλουν φωτογραφία σε οποιαδήποτε κίνηση, λέει ο επιστημονικός λειτουργός του Εθνικού Δρυμού Σαγιανο-Σούσενσκι στη Νότια Σιβηρία Σεργκέι Ιστόμοφ:
- Στο έδαφος του Εθνικού Δρυμού Σαγιανο-Σούσενσκι έχουμε καταγράψει πάνω από 15 χιονοπάνθηρες. Τα τελευταία 3 χρόνια στο χώρο του Δρυμού γεννήθηκαν 6 χιονοπάνθηρας, όμως όταν μεγαλώσουν ως την ηλικία των 3,5 χρονών, φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση. Επίσης έρχονται «ξένα» θηρία, όμως μετά από την πάροδο κάποιου χρόνου φεύγουν. Σήμερα ο βασικός στόχος είναι να μάθουμε τις διαδρομές μετανάστευσης του χιονοπάνθηρα. Αυτό είναι απαραίτητο πρώτ΄ απ΄όλα για τη διαφύλαξη του ιδίου του ζώου. Εφόσον όταν κατοικεί στο έδαφος της προστατευόμενης περιοχής, βρίσκεται υπό προστασία.
Το Κέντρο επανόρθωσης του πληθυσμού των χιονοπανθήρων στη Νότια Σιβηρία θα ιδρυθεί ως τα τέλη του ερχόμενου έτους. Ήδη έχει επιλεγεί το μέρος του μελλοντικού κτηνοτροφείου και από Ρώσους επιστήμονες εκπονήθηκαν τεχνολογίες πιασίματος χιονοπανθήρων και μέθοδος ανατροφής αυτών των θηρίων.
"Φωνή της Ρωσίας"