Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

"Ελλείψεις νοσηλευτών και προσκόμματα συνυπηρέτησης συζύγων ένστολων"

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.πρωτ.: 2738/13-12-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με Θέμα : «Προσκόμματα συνυπηρέτησης νοσηλευτών - συζύγων ένστολων εξ' αιτίας των τεράστιων ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας».
Με την ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, κάνει αναφορά στα τεράστια κενά και τις τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, που επιτείνονται από τις αθρόες αποχωρήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.
Η συγκεκριμένη αρνητική κατάσταση, δημιουργεί με τη σειρά της εμπλοκές στις μετακινήσεις των νοσηλευτών για σοβαρούς οικογενειακούς ή κοινωνικούς λόγους, ακόμη και σε περιπτώσεις συνυπηρέτησης συζύγων ένστολων, στρατιωτικών ή σωμάτων ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις απόσπασης υπαλλήλων για συνυπηρέτηση, ακόμη και πριν παρέλθει η δόκιμη διετής υπηρεσία από το διορισμό τους, εντούτοις στις περιπτώσεις των νοσηλευτών εξακολουθεί να υφίσταται μια σοβαρή ανισότητα και αδικία.
Σ' αυτή τη δύσκολη οικονομικοκοινωνική συγκυρία, που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν συρρικνωθεί τραγικά και οι συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των μισθωτών δοκιμάζονται έντονα, η εκ του Συντάγματος επιβαλλόμενη προστασία του θεσμού της οικογένειας και η ενότητα της οικογενειακής συμβίωσης δεν πρέπει να παραμερίζεται. Για το λόγο αυτό ο κ. Καλαφάτης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς :
• να προβούν στις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την άρση της σοβαρής ανισότητας και αδικίας, απέναντι στις περιπτώσεις συνυπηρέτησης νοσηλευτών - συζύγων ένστολων, και παράλληλα
• να τον ενημερώσουν για τον προγραμματισμό προσλήψεων νοσηλευτών για το 2012.