Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: "Το υγιές επιχειρείν ως βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα "

Η έννοια της υγιούς επιχειρηματικότητας ως βάσης πάνω στην οποία πρέπει να χτισθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αποτέλεσε τον πυρήνα της ομιλίας του Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη, κατά τη σχετική συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2012, στη Βουλή.
Εγκαταλείποντας τη λογική μιας στεγνής κριτικής του χθες, απέναντι στα έργα και τις ημέρες της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν και βιώνουν δυστυχώς στο πετσί τους, ο κ. Καλαφάτης στάθηκε στα αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μεγέθη του Προϋπολογισμού, τα οποία παραπέμπουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και σχετίζονται κυρίως με :

• Την επιχειρηματικότητα και την πρόβλεψη για αύξηση των εξαγωγών κατά 6,4% και μείωση των εισαγωγών κατά 2,8%.

• Την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 11,76%, που αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή για την ανάπτυξη.

• Την άμεση ενεργοποίηση του καθηλωμένου Ε.Σ.Π.Α. μετά την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 95%, που αποτελεί δικαίωση για την Νέα Δημοκρατία, η οποία υποστήριζε εδώ και μήνες τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα.

• Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ζητήματα που δεν κατάφερε να ξεκινήσει καν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πόσο μάλλον να "τρέξει".

Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης τοποθέτησε αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, κάτω από την έννοια και την ομπρέλα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα. Μιας αφετηρίας στη οποία η χώρα και οι πολίτες πρέπει να πάψουν να λειτουργούν αποκλειστικά ως μεταπράτες και να πορεύονται με τη λογική ενός νέου στιβαρού παραγωγικού οχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές ενίσχυσης της υγιούς επιχειρηματικότητας, απενεχοποίησης της έννοιας του "επιχειρείν" και σφυρηλάτησης της κουλτούρας του στις νέες και τους νέους.

Για τη στήριξη του "υγιούς επιχειρείν" στην πράξη, ο κ. Καλαφάτης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε πολιτικές και λύσεις, που συμπεριλαμβάνουν εκτός των άλλων :

• Ενίσχυση της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

• Επιστροφή του πιστωτικού Φ.Π.Α. των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

• Συμψηφισμό οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

• Μείωση φορολογικών συντελεστών και των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων.

• Μείωση της σπατάλης του Δημοσίου και περιορισμός του μεγέθους του κράτους.

• Περεταίρω ενίσχυση της εξωστρέφειας ως σημαντικής συνιστώσας στην εδραίωση του νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.

• Έμφαση και προώθηση της ελληνικής παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

• Αναθέρμανση του κλάδου των κατασκευών και της οικοδομής, ο οποίος σήμερα πλήττεται πανταχόθεν, από "χαράτσια" και λοιπές επιβαρύνσεις.

• Θέσπιση ενός νέου απλοποιημένου και ορθολογικού φορολογικού συστήματος.

• Περιορισμός διαφθοράς, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και παρεμπορίου.

• Δημιουργία ενός υγιούς πλαισίου ελέγχου της αγοράς.

• Εξυγίανση του καθεστώτος των μεταχρονολογημένων επιταγών.

• Αξιοποίηση των προγραμμάτων στήριξης ανέργων με σκοπό την επιδότηση της απασχόλησης και όχι την επιδότηση της εργασίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλαφάτης τόνισε την αναγκαιότητα εδραίωσης ενός διαφανούς πλαισίου συλλειτουργίας θεσμών και κοινωνίας, μέσα από τη δίκαιη αναγνώριση της αξίας και της προσπάθειας του κάθε Έλληνα.

Επισήμανε την ανάγκη εδραίωσης μιας νέας λογικής, η οποία πρεσβεύσει και αναδεικνύει το αίσθημα ότι "αμείβομαι για όσα αξίζω και για όσα πραγματικά κόπιασα". Ένα πλαίσιο θέσπισης κανόνων που να ισχύουν τα ίδια για όλους, αλλά να επιβραβεύεται και να ξεχωρίζει η αξία και η προσπάθεια του καθενός. Γιατί έτσι κάθε Έλληνας θα αποκτήσει υγιές κίνητρο για να συμμετάσχει ουσιαστικά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της χώρας.

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, είναι ένα από τα πρώτα βήματα της ιστορικής μετάβασης της Ελλάδας, προς τη νέα αφετηρία επανεκκίνησης της, την οποία μπορεί να εγγυηθεί η νέα ισχυρή Κυβέρνηση, η οποία και θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, μέσα από το λαό.