Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η δυαρχία διχάζει το ΠΑΣΟΚ

REPORTER
Σε τροχιά ρήξης εισήλθε πλέον το ΠΑΣΟΚ καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ιπποκράτους ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει δεύτερες σκέψεις ως προς το θέμα της διαδοχής-για το αν και πως θα ανοίξει- αλλά κυρίως για το ποιος θα ηγηθεί στις επικείμενες εκλογές.
 Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες εξελίξεις: Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαμηνύσει προς κάθε «ενδιαφερόμενο» πως καταλήγει σε σχήμα δυαρχίας. Δηλαδή ο ίδιος να παραμείνει στην ηγεσία και άλλος να τεθεί επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν μπαίνουν καν σε μια τέτοια συζήτηση. Θεωρούν αναδαφική και εκτός πραγματικότητας την πρόταση, αφού κάτι τέτοιο θα επιβεβαιώνε την ύπαρξη «δύο ΠΑΣΟΚ» και θα οδηγούσε πιθανότατα σε εκλογική συντριβή.
Η πλευρά Βενιζέλου- στην οποία έχει προσχωρήσει ο Κώστας Σκαναδαλίδης- διαβλέπει ότι οι αρνήσεις που έχει «εισπράξει» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά τον θέτουν προ αδιεξόδου. Και αυτό επιχειρούν να εκμεταλλευθούν όσοι του εισηγούνται τη «λύση» του Δημήτρη Ρέππα. Δηλαδή την παραμονή του ίδιου στην ηγεσία του κόμματος, με υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον Αρκά υπουργό. Σε μια τέτοια περίπτωση η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών καθίσταται δυσχερής. Ή θα πρέπει να καταγγείλει τη διαδικασία να αποχωρήσει απ’ τη κυβέρνηση ή θα πρέπει να τεθεί στη «διάθεση» των δύο.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις οδηγούνται σε αδιέξοδο. Σαφές είναι επίσης ότι επικρατέστεροι φαίνεται-βάσει μετρήσεων- να είναι τα δύο πλέον δημοφιλή στελέχη και υπουργοί. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος δεν έχουν αντίρρηση η εκλογή να γίνει από τη βάση. Ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει κάποιες λογικές ενστάσεις που αφορούν στη διαδικασία. Όπως λένε στελέχη που συνομιλούν μαζί του, η εκλογή από τη βάση δεν μπορεί να μετατραπεί σε «καλλιστεία» με τη συμμετοχή πολλών υποψηφίων, οι οποίοι θα διαπραγματεύονται ως «εν δυνάμει αρχηγοί».
Πάντως όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά από τη συνάντηση που θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και από τη στάση που θα κρατήσουν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Άννα Διαμαντοπούλου. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση ώστε να αποφευχθεί η ρήξη. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν όσοι συνομιλούν και με τις δύο πλευρές, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της διάσπασης.