Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η διακυβέρνηση… ιδιωτικοποιείται

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Στο νέο βιβλίο του, «Ο δρόμος προς την άβυσσο», ο Γιάννης Λούλης έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οπτική προσέγγιση της καινούριας πραγματικότητας που βιώνει η Ελλάδα, με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν τρία κόμματα, χωρίς να ηγείται πολιτικός, αλλά τεχνοκράτης.
Σύμφωνα λοιπόν με τον γνωστό επικοινωνιολόγο, αυτό πού ζητούν σήμερα οι πολίτες από τα κόμματα είναι «να ανοίξουν», ώστε τα στελέχη πρώτης γραμμής να μην αποτελούνται αποκλειστικά από τους επαγγελματίες της πολιτικής.
Έτσι εξηγεί ο Γιάννης Λούλης το κατά τη γνώμη του διαρκώς ογκούμενο αίτημα της κοινωνίας για συμμετοχή τεχνοκρατών στις κυβερνήσεις, μετά και το εξόχως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία, στην οποία δεν συμμετέχουν πολιτικοί.
Προσθέτει ότι το πραγματικό ζητούμενο είναι η «αποκομματικοποίηση» των κυβερνήσεων, με τους πολίτες να προτιμούν τη συμμετοχή σε αυτές προσώπων που δεν είναι εκλεγμένοι βουλευτές, και επομένως δεν ανησυχούν για το όποιο ενδεχόμενο πολιτικό κόστος των πράξεών τους.
Ο Γιάννης Λούλης κλείνει την παραπάνω περιγραφή του, σχολιάζοντας ότι σε μια εποχή προχωρημένης κρίσης, και γενικευμένης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, η κοινωνία δείχνει στην κατεύθυνση του να σπάσει ο «ασφυκτικός εναγκαλισμός των κομμάτων πάνω στη διακυβέρνηση της χώρας, και συνακόλουθα πάνω στο κράτος».