Η σταθερή θαλάσσια ανθεκτική σε πάγους εξέδρα εκφόρτωσης Βαραντέισκι της ρωσικής εταιρίας ΛΟΥΚΟΪΛ έχει περιληφθεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες σαν ο βορειότερος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός στον κόσμο.
Η εξέδρα εγκαταστάθηκε σε βάθος 17 μέτρων στη θάλασσα Μπάρεντς σε απόσταση 22 χλμ. από τις ακτές της Αυτόνομης περιοχής Νένετσκι (βόρειο ευρωπαϊκό τμήμα Ρωσίας). Πρόκειται για μεγαλειώδη κωνοειδή εγκατάσταση ύψους πέραν των 50 μέτρων και βάρους 11 και πάνω χιλ. τόνων. Το όλο σύστημα αποτελείται από τη βάση στηρίγματος με κατοικήσιμη μονάδα, το εκφορτωτικό μηχανισμό πρόσδεσης και το χώρο προσγείωσης ελικοπτέρων. Η εξέδρα είναι συνδεδεμένη με δύο διακλαδώσεις του υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά πετρελαίου από τις παραλιακές αποθήκες. Αυτό το σχέδιο επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία έχει τεχνολογίες για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της αρκτικής υφαλοκρηπίδας, σημειώνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρκτικών Τεχνολογιών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Ανατόλι Ζολοτούχιν:
- Ο τερματικός σταθμός είναι πολύ καλός, τον έχουν ελέγξει πολλές φορές και λειτουργεί σταθερά. Πρόκειται για εθνική τεχνολογία στην καλύτερη μορφή. Είναι ευχάριστο το ότι μιά ρωσική εθνική εταιρία έχει δημιουργήσει ουσιαστικά μόνη της τέτοιον τερματικό σταθμό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρωσικές τεχνολογίες για την αξιοποίηση της αρκτικής υφαλοκρηπίδας μπορούν να χρησιμοποιούνται παντού. Το υλοποιημένο από τη ΛΟΥΚΟΪΛ σχέδιο, μπορούμε να πούμε, είναι το μοναδικό στις αρκτικές θάλασσες. Βέβαια, ήδη έχουν το παράδειγμα της αξιοποίησης της Κασπίας θάλασσας – η ανθεκτική σε πάγους εξέδρα στο κοίτασμα Κορτσάγκιν. Σταδιακά αυτή η πείρα συσσωρεύεται, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας.
Το παράδειγμα της παγοανθεκτικής εξέδρας της ΛΟΥΚΟΪΛ δείχνει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις αξιοποιούν ταχέως και επιτυχώς νέες τεχνολογίες. Η εν λόγω εξέδρα έχει κατασκευαστεί στο εργοστάσιο οικοδομικών μεταλλοκατασκευών στον Καλινινγκράντ. Και μέσω αυτής μπορούν να εκφορτωθούν 12 εκατ. τόνοι πετρέλαιο το χρόνο.