Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Β.Ζ.

Όχι στην απαξίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Συμπερασματικό κείμενο πό τον Πολιτικό Κύκλο Πρωτογενούς Παραγωγής της ΝΔ Θεσσαλονίκης: Διαφωνούμε και αντιδρούμε στην τακτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εμπλεκόμενων στην φορέων που ελέγχονται από αυτήν, καθώς φαίνεται να επιδιώκει με πλάγιο τρόπο το ολοσχερές πάγωμα της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ενώ βρισκόμαστε ήδη μέσα στο Δεκέμβριο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι τιμές των ζαχαροτεύτλων της επόμενης περιόδου! Η Διοίκηση της Ε.Β.Ζ. δεν καθόρισε τις τιμές των τεύτλων του 2012, δεν καθόρισε το ύψος των χρεώσεων σπόρων, φυτοφαρμάκων, ψεκασμών, κ.ά., Η πρωτοφανής ασυνέπεια έρχεται ως συνέχεια της ανεπίτρεπτης «συμπεριφοράς» της των προηγούμενων τριών περιόδων, κατά τις οποίες δεν εκπληρώθηκαν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν το 2011, δεν εξήγγειλε το ΥπΑΑΤ συνθήκες ‘’Ολοκληρωμένης Διαχείρισης’’, ενώ οι υποσχέσεις του Υπουργείου που κατ’ επανάληψη δόθηκαν προς τους τευτλοπαραγωγούς έμειναν ανεκπλήρωτες.
Πρόκειται για μία απαράδεκτη κατάσταση, τις επιπτώσεις της οποίας πληρώνει ο παραγωγός, που πλέον βρίσκεται σε απόγνωση.
Έτσι, πολύ σύντομα η ΕΒΖ δε θα έχει πρώτη ύλη. Οι «υπεύθυνοι» το γνωρίζουν καλά. Ή, μήπως, πιστεύουν ό,τι μια διαφαινόμενη κατάπτωση της Ε.Β.Ζ. θα …«χρεωθεί» στην αποχή των αγροτών από την καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων?
Μια τέτοια ιδιότυπη πορεία αυτοκαταστροφής, δυστυχώς, δεν αφορά μόνον ένα μικρό κύκλο μεταξύ της Ε.Β.Ζ. και της Α.Τ.Ε. Έχει μεγάλη απήχηση.
Καταστρέφει την ελληνική ζαχαροβιομηχανία, την πρώτη αγροτική βιομηχανία της χώρας. Καταστρέφει την ζωντανή παρουσία πολλών περιοχών από Θεσσαλία έως τον ακριτικό Έβρο.
Σκοτώνει την ανάπτυξη της χώρας ειδικά, μάλιστα, σε μια εποχή που περισσότερο από κάθε άλλο την έχουμε ανάγκη.
Πληγώνει την ελληνική γεωργία, χτυπά την απασχόληση, χτυπά την περιφερειακή ανάπτυξη, χτυπά το ΑΕΠ και –το κυριότερο- χτυπά τον έλληνα καταναλωτή αφού τον αφήνει έρμαιο σε κατώτερης ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία, δίχως «εμπορικό αντίβαρο» θα πωλούνται ακριβότερα.
Εάν το Υπουργείο ΑΑΤ και η χειμαζόμενη ΑΤΕ πιστεύουν ότι μέσα από την απαξίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα βρουν ευκολότερα επενδυτές πλανώνται. Τους καλούμε να απομακρύνουν τέτοιες σκέψεις και να εργαστούν σκληρά για το συμφέρον της ΕΒΖ και των καλλιεργητών, που ταυτίζεται με το συμφέρον της ελληνικής υπαίθρου και Εθνικής Οικονομίας.