Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Δήλωση του κ. Σταύρου Καλαφάτη αναφορικά με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτη, αναφορικά με τα ζητήματα αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη για ζητήματα που αφορούν το φυσικό πλούτο της χώρας, έθεσα ορισμένα καίρια ερωτήματα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής :
1. Η ενέργεια και οι φυσικοί πόροι αποτέλεσαν εθνική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διπλωματίας των αγωγών. Γιατί η απελθούσα κυβέρνηση Παπανδρέου, πάγωσε πλήρως τις σημαντικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί στον τομέα αυτό από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
2. Ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται στο Ι.Γ.Μ.Ε. ο κ. Υφυπουργός δείχνει ότι αναγνωρίζει την πραγματικά πολύτιμη συμβολή του στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης, το Ι.Γ.Μ.Ε. των 350-400 επιστημόνων και άλλων ειδικοτήτων, απορροφάται από το Ε.Κ.Π.Α.Α. έναν φορέα μόλις 10 ατόμων. Πως εξηγείται αυτό το οξύμωρο;
3. Πού οφείλεται η εκκωφαντική σιωπή σχετικά με το ζήτημα της μη άσκησης του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας για ανακήρυξη της Α.Ο.Ζ.; Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έχει επισημάνει, κατ’ επανάληψη, τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η Α.Ο.Ζ. σε οικονομικό, γεωπολιτικό, ενεργειακό και τελικά σε εθνικό επίπεδο.
Για το ζωτικής εθνικής σημασίας αυτό ζήτημα της Α.Ο.Ζ., πρότεινα τέλος να γίνει εξαντλητικός διάλογος στο πλαίσιο μιας κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής και Παραγωγής και Εμπορίου».