Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ

Η Κοινωνική Συνοχή και αλληλεγγύη δοκιμάζονται στη χώρα μας. Επί ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση με τα μέτρα των οριζόντιων περικοπών σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές, οδηγεί, περαιτέρω την ελληνική οικονομία στην ύφεση.
H κρίση έχει οδηγήσει στο απροχώρητο πολλές οικογένειες, αρκετές ήδη κατακλύζουν την Εισαγγελία Ανηλίκων στην Αθήνα με αίτημα να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε κάποιο Ίδρυμα, αδυνατώντας να τους προσφέρουν τροφή και στέγη, ενώ στα χωριά SOS αυξήθηκαν κατά 65% οι αιτήσεις γονέων, που αδυνατούν να θρέψουν τα παιδιά τους.
Συνεχή επίσης είναι τα αιτήματα δασκάλων και καθηγητών προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών για φαγητό σε εκατοντάδες μικρά παιδιά που υποσιτίζονται ενώ έχει αυξηθεί κατά 15% ο αριθμός των ατόμων που προσφεύγουν για φαγητό στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται ήδη και σε πολλά σχολεία της περιφέρειας.
Σύμφωνα με την έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας Ελλάδας 500.000 Έλληνες, ηλικίας 18-59 ετών, ζουν σε νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενο μέλος, ενώ την ίδια ώρα το μέλλον για την απασχόληση και τις αμοιβές προδιαγράφεται ζοφερό. Τη μεγαλύτερη μισθολογική απώλεια φαίνεται πως καταγράφουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ Η κατάσταση αυτή εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και το 2012. Η Τράπεζα της Ελλάδας κρούει πια και αυτή τον κώδωνα του κινδύνου.
Η ενίσχυσή της κοινωνικής συνοχής αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, καθώς οι συνθήκες απαιτούν αποφάσεις που θα προκαλέσουν την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, την Επανεκκίνηση της αγοράς, των προσδοκιών, την ενδυνάμωση του ηθικού της Κοινωνίας, ώστε να αποτραπεί η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεγγύη. (Δήλωση που έκαναν από κοινού η Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βουλευτής Ν. Σερρών και η Αναπληρώτρια Γραμματέας δρ. Τέτα Διαμαντοπούλου).