Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ωρα αποφάσεων στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ανοιχτή είναι η ατζέντα των στελεχών.
Με «ανοιχτή ατζέντα», αλλά και με «κλειστά χαρτιά» προσέρχονται τα κορυφαία στελέχη αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στη σημερινή κρίσιμη κομματική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

«Θα ανοίξει ο Παπανδρέου θέμα για την εκλογή ηγεσίας;» είναι το ερώτημα που απασχολεί όχι μόνο τα στελέχη, αλλά και συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επέλεξε αποχωρώντας από το Μαξίμου μέχρι σήμερα να ακούει απόψεις, αλλά να μην τοποθετείται όταν η κουβέντα προσέγγιζε την «ταμπακέρα». Θα αιφνιδιάσει τους συμμετέχοντες ανακοινώνοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διαδικασίες ή θα προτιμήσει να «σταθμεύσει» στην ανάλυση των πεπραγμένων (της διετούς διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ), ζητώντας τις προτάσεις τους;
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο πλάνο, όμως δεν πρόκειται να αποκαλύψει παρά μόνο τα πρώτα στάδια του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Εκτός κι αν η ροή της συζήτησης (ουδείς αποκλείει τις εντάσεις, τους διαπληκτισμούς και την πρόκληση για το άνοιγμα των χαρτιών ένθεν κακείθεν) επιβάλει τελικώς καθαρές κουβέντες για την πρωτόγνωρα πολύπλοκη πολιτική πραγματικότητα.
Οι κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης και η Αννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να τοποθετηθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει κατ' αρχάς στην Ιπποκράτους, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο που ζητεί την «επικαιροποίηση» της συμφωνίας για τη στήριξη της κυβέρνησης από τα τρία κόμματα.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου θεωρεί «αυτονόητη» την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου αν χρειαστεί - ακόμη και τον ανασχηματισμό, υπό την έννοια ότι πρέπει να γίνουν κορυφαία βήματα το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Είναι επίσης πασιφανές ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν το κυβερνητικό έργο, παρότι οι υπουργοί δηλώνουν ότι είναι αφοσιωμένοι 100% για την προώθηση των αναγκαίων πρωτοβουλιών.
Απαντήσεις
Τι θα πει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Οι γνωρίζοντες λένε ότι «θα είναι η δευτερολογία του που θα κρίνει την εξέλιξη των εσωκομματικών διαδικασιών» και ότι δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητα πολλά από τα «καυτά» ερωτήματα.
Αλλωστε, όπως αναμένεται, ουδείς από τους εν δυνάμει υποψηφίους για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στη σημερινή συνεδρίαση - όχι μόνο γιατί το καταστατικό προβλέπει άλλη διαδικασία (τη συγκέντρωση υπογραφών από το 1/3 των μελών του Εθνικού Συμβουλίου).
Από την άλλη πλευρά ασκούνται σημαντικές πιέσεις από βουλευτές (π.χ. από τη Σοφία Γιαννακά, τους κ. Βουδούρη και Καρανίκα μέσω χθεσινών δηλώσεών του) προς τον Γ. Παπανδρέου είτε να αποχωρήσει από την ηγεσία είτε να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού.
Σενάρια επί σεναρίων κυκλοφορούν, με αυτό της παραμονής του στην ηγεσία και περί διαρχίας να επανέρχεται. Λέγεται μάλιστα ότι κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διερεύνησε τις προθέσεις των άμεσα ενδιαφερομένων για το ενδεχόμενο διαρχίας μέχρι τις εκλογές.
Αλλο σενάριο θέλει τον κ. Παπανδρέου να οδηγεί ο ίδιος το κόμμα στις εκλογές και ταυτόχρονα να εκκολάπτεται το ενδεχόμενο της διάσπασης. Βουλευτές, δε, επαναλαμβάνουν τη «φήμη» ότι «ο Παπανδρέου ενδιαφέρεται για την επανεκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που δεν μπορεί να συμβεί πριν από τον Ιούνιο - με ό,τι αυτό συνεπάγεται»...
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θα παραμείνω ενεργός στην πολιτική
«Θα παραμείνω ενεργός στην πολιτική, για το πώς είναι κάτι για το οποίο δεν θα σας δώσω τώρα απάντηση αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε προ ωρών ο Γ. Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό δίκτυο «PRI's The World».
Η δημοσιογράφος Lisa Mullins του είχε θέσει την ερώτηση που θέλουν να κάνουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το αν είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Θα το θέσουν οι κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και άλλοι, οι οποίοι θα παραβρεθούν στη σημερινή «πράσινη αρένα» της Ιπποκράτους; Το σίγουρο είναι ότι οι «τοίχοι» της Ιπποκράτους θα ακούσουν πολλά για τον κρίσιμο «σταθμό» του ΠΑΣΟΚ. Οι έμπειροι στο ΠΑΣΟΚ προβλέπουν ότι η συνεδρίαση θα είναι μαραθώνια κι ότι, αν χρειαστεί, το Πολιτικό Συμβούλιο μπορεί να εκδώσει (αφού αποχωρήσουν οι υπουργοί) και συγκεκριμένη απόφαση. Ο Β. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέρχεται με διάθεση να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, αν και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως οι κ. Σαλαγιάννης, Ανδρουλάκης και οι κυρίες Αντωνίου και Ράπτη (υποστηρικτές του), θα «προκαλέσουν» απαντήσεις από τη σημερινή ηγεσία.
Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα ζητήσουν, αφού «περιηγηθούν» στα της Ευρώπης, στην πολιτική συγκυρία οι Αν. Λοβέρδος και Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν μπορεί παρά να μιλήσει για την υποψηφιότητά του. Να σημειωθεί ότι οι κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης είχαν αναλυτική συζήτηση το Σάββατο το μεσημέρι στο «Σεμίραμις» στην Κηφισιά για τις πολιτικές εξελίξεις.
Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν οι της Κυβερνητικής Επιτροπής (επί Παπανδρέου), δηλαδή οι σημερινοί υπουργοί (αναπληρωτές και ο Χ. Καστανίδης), καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο νυν και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος και Απ. Κακλαμάνης.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ