Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ο Αβραμόπουλος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία

REPORTER
Στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν παρέλειψε να στείλει και ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία. Όπως δείχνει, η παρακάτω αποστροφή του:
«Οι εξοπλιστικές ανάγκες της Ελλάδος, αντίθετα με άλλες χώρες της Ευρώπης, έχουν κυρίως αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα και προορισμό. Ανταποκρίνονται σ΄ ένα ασταθές περιβάλλον στην περιοχή μας.
Με την έννοια αυτή, η εξασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή μας είναι προϋπόθεση για τη μείωση των εξοπλισμών.
Θέλω λοιπόν με την ευκαιρία αυτή, να απευθυνθώ προς τους γείτονές μας συμμάχους, με αφορμή την εντατικοποίηση της στρατιωτικής δραστηριότητάς τους στον αέρα και τη θάλασσα στο Αιγαίο, ειδικότερα μετά την έναρξη ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η Ελλάδα δεν απειλεί, ούτε απειλείται. Τα εθνικά μας δικαιώματα, που είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτα. Τίποτε λοιπόν δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα αυτή.
Καμία παράβαση ή παραβίαση στο Αιγαίο. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μια ειλικρινής διαβούλευση για τα θέματα εκείνα, που ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και που συνοψίζονται, από άποψη διεθνούς δικαίου, στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που προϋποθέτει τον καθορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης.
Ο καθορισμός της ΑΟΖ είναι βασικά μονομερές δικαίωμα των κρατών.
Και επειδή, ως Υπουργός Άμυνας, η κύρια αποστολή μου είναι η ετοιμότητα απέναντι στο Casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να αρθεί.
Οι χώρες δεν διαπραγματεύονται κάτω από την απειλή πολέμου».