Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης


Τις προσεγγίσεις σε σχέση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής που κατέθεσε η ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 αλλά και τις θέσεις τους για την ονομασία της γειτονικής χώρας εκφράζουν σε δηλώσεις τους η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και το erga omnes, δηλαδή μία ονομασία έναντι όλων για κάθε χρήση, επισήμανε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα στην επικοινωνιακή επίθεση του [πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ] κ.Γκρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης και καλεί την ΠΓΔΜ να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στη συνεννόηση και τη συμφωνία εγκαταλείποντας την πολιτική της αδιαλλαξίας και του ακραίου εθνικισμού.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, συνεχίζει ο κ.Παναγιωτόπουλος, θα γίνει αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και περισσότερων ερμηνειών και διαστρεβλώσεων και επισημαίνει πως δεν υπεισέρχεται καθόλου στο θέμα της ονομασίας που αποτελεί το όχημα της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων. Ο τομεάρχης της ΝΔ καταλήγει λέγοντας οι εξελίξεις θα κριθούν τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (που διεξάγεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες), όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση του δικαστηρίου μετά τη προσφυγή της ΠΓΔΜ, εκτιμά το ΚΚΕ, «επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων.

» Επιπλέον, επαληθεύεται ότι η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια, την ειρήνη, την ευημερία του ελληνικού και των άλλων λαών, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του ευρωατλαντισμού. Αποτελούν εργαλείο για την υποταγή των λαών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κι όχι εγγύηση των λαϊκών συμφερόντων».

» Η λύση βρίσκεται στην κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, στην παραδοχή της πραγματικότητας: πως η Μακεδονία είναι ένας μεγάλος γεωγραφικός χώρος που διαμελίστηκε με τους βαλκανικούς πολέμους και κανένας δεν μπορεί να έχει την αποκλειστική χρήση του ονόματος και των παραγώγων του. Έτσι, αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, αυτό θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί «λαβή» για να ανακινηθούν διεκδικήσεις».

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση που δεν θα προσβάλλει την ιστορία μας. Η απόφαση του δικαστηρίου «δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, γιατί μας βρίσκει σε μια οδυνηρή θέση», είπε σε δηλώσεις του και επέρριψε ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα.

Ακόμη τάχθηκε δε κατά μίας σύνθετης ονομασίας και επανέλαβε ότι, αν υπάρχει όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια, το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Συνασπισμός επισημαίνει ότι με την απόφαση «αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων αλλά και εκ του αποτελέσματος η πλήρης αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως επισταμένα και διαχρονικά είχε επισημάνει ο ΣΥΝ.

» Σοβαρή πολιτική ευθύνη φέρουν και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της παρούσας κυβέρνησης κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, διότι έχασαν ουσιαστικές ευκαιρίες τις δύο περασμένες δεκαετίες, προωθώντας μια αδιέξοδη εξωτερική πολιτική, όχι μόνο στο θέμα της ονομασίας της γείτονος αλλά και σε ζητήματα στρατηγικής αντίληψης της περιφερειακής και ηπειρωτικής συνεργασίας.

» Ο ΣΥΝ συνεχίζει να θεωρεί ότι το όλο θέμα της ονομασίας αλλά και κυρίως οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών οφείλουν να στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, βασισμένη σε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επισήμανε σε δήλωσή της ότι το δικαστήριο αρνήθηκε να ασχοληθεί με την ουσία της διαφοράς, υποστηρίζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ανησυχητική».

«Στη σημερινή κατάσταση συνετέλεσαν οι φανατισμοί και οι πατριδοκαπηλίες του 1990-1991 και η πλήρης εγκατάλειψη του ζητήματος -με τις εκατό και πλέον αναγνωρίσεις που ακολούθησαν- από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 1995 και 2004», είπε. Σε ό,τι αφορά την ονομασία είπε ότι «η εθνική θέση που εκφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση μετά το 2007 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, είναι μία καθαρή θέση στην οποία η χώρα μας πρέπει
να επιμείνει και το μήνυμα αυτό να δοθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Για απόφαση που θέτει τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και κάλεσε τις κυβερνήσεις των δυο χωρών «να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου κι αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς, να αναπτύξουν επωφελή πολυδιάστατη και για τις δύο χώρες συνεργασία».

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους επισήμαναν ότι «δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι εθνικές πλειοδοσίες οδηγούν τη χώρα σε ταπεινωτικά αδιέξοδα» και συνεχίζουν λέγοντας πως «η προσήλωση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ στο εμπόριο εθνικής υπερηφάνειας για εσωτερική κατανάλωση και ψήφους, ενίσχυσε τον εθνικισμό στη γειτονική χώρα και οδήγησε την ελληνική εξωτερική πολιτική στα ίδια χάλια με την ελληνική οικονομία».
Το κόμμα εξακολουθεί να θεωρεί «δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας στο πλαίσιο συνολικότερων μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης».