Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ο Κοέλιο “υποτάχθηκε” στο Μνημόνιο

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η εικόνα με τα πλακάτ που αποκαλούσαν «υποταγμένο» τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο, στην τελευταία, ογκώδη και πρωτοφανή για τα δεδομένα της Πορτογαλίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, την προηγούμενη εβδομάδα, είναι δύσκολο να ξεχαστεί εύκολα.
Κυρίως επειδή συμπυκνώνει με εκκωφαντικό τρόπο, πολιτικά νοήματα και… μηνύματα. Για το παρόν και το μέλλον μιας χώρας η οποία μοιάζει… επικίνδυνα για την ίδια με την Ελλάδα. Προσέτρεξε στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, η οικονομία της παραμένει σε βαθιά ύφεση, και η πολιτική ηγεσία της, όπως συνέβαινε και με τον Γιώργο Παπανδρέου στα… του οίκου μας, σπεύδει να υπερθεματίσει την αναγκαιότητα λήψης σκληρών και κοινωνικά ανάλγητων μέτρων.
Χθες, το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε το σκληρότερο πακέτο μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου τα τελευταία 30 χρόνια. Μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέους φόρους, νέες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, νέα περιστολή σε δαπάνες για την πρόνοια και την αλληλεγγύη.
Η κυβέρνηση Κοέλιο επιχείρησε φυσικά να αιτιολογήσει τα μέτρα ως αναγκαίο κακό. Ως συμβατική υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα έναντι της τρόικας, στο πλαίσιο παροχής οικονομικής βοήθειας από το Μνημόνιο.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός φαίνεται να μην έχει διδαχθεί τίποτα από το… παράδειγμα ζωής του Γιώργου Παπανδρέου. Παραβλέπει ότι το Μνημόνιο και οι διαλυτικές διαστάσεις του για την κοινωνικό οστό, λειτουργούν ως μεγάλος επιταχυντής για την ταχεία ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών. Μέχρι να το καταλάβει, θα έχει γίνει… πρώην.