Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ραντεβού σε… 15 χρόνια

Όπως έδειξε η κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και γενικότερα η παγκόσμια οικονομική κρίση που… μας κρατάει συντροφιά τα τελευταία τρία χρόνια, ακόμη και σε τόσο κρίσιμες, οριακές και μοιραίες περιόδους, υπάρχουν σταθερές και αξίες. Τα λεγόμενα «τοτέμ» του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού γίγνεσθαι.

Ένα τέτοιο «τοτέμ» είναι φυσικά η Goldman Sachs. Που… δαιμονοποιήθηκε, κακοποιήθηκε επικοινωνιακά, συνδέθηκε με πλείστα από τα δεινά που έχουν βρει την ανθρωπότητα σε οικονομικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, παραμένει ωστόσο στο προσκήνιο. Στο κέντρο λήψης των αποφάσεων και επηρεασμού των εξελίξεων.
Γι’ αυτό και πρέπει να πάρουμε αρκετά σοβαρά τα συμπεράσματά της για το μέλλον, αναφορικά με τις οικονομίες του πλανήτη, την ευρωζώνη την Ελλάδα. Και… να ξαναδώσουμε ραντεβού μετά από 15 χρόνια, αφού ο αμερικανικός κολοσσός εκτιμά ότι τόσο διάστημα θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία προκειμένου να σταθεί στα πόδια της, να ανακάμψει και τελικά να καταστεί ανταγωνιστική.
Η εκτίμηση-πρόβλεψη της Goldman Sachs δεν απέχει πολύ από τις αντίστοιχες θεωρήσεις άλλων μεγάλων χρηματο-οικονομικών οργανισμών, ή ακόμη και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι όποιες διαφορές μπορούν να εντοπιστούν στις… λεπτομέρειες των σεναρίων.
Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή για 15 χρόνια. Ας περιμένουμε. Είτε για διαπιστώσουμε πόσο λάθος κάναμε, είτε για να πάρουμε τη μεγάλη ρεβάνς. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, σημασία έχει το ταξίδι αυτών των 15 ετών. Και όχι η κατάληξη της διαδρομής.