Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Tα επακόλουθα της Συγκυβέρνησης!!!


Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν...
Λάζαρος Ελευθεριάδης
aegeantimes.gr
Το πολιτικό τοπίο σήμερα, δηλ.το πολιτικό περιβάλλον διαμορφώνεται γοργά και ασυνήθιστα.
Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει διπλά.

Ζητούσε κομματική συνεργασία στη βάση του «Μνημονίου», και τελικά η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, όντως προσχώρησαν στο «μνημονιακό μέτωπο».
Ο Α. Σαμαράς απογοήτευσε.
Το μεγάλο τμήμα της κομματικής και εκλογικής βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από εκεί που για πρώτη φορά στη ζωή τους οι δεξιοί ψηφοφόροι αισθάνονταν ότι υπερέχουν των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και σε πατριωτισμό, και σε κοινωνική δικαιοσύνη, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ειρωνική χλεύη τους για το ότι καθυστερημένα συντάσσονται στη γραμμή Γ.Παπανδρέου, που μέχρι τώρα λοιδορούσαν.
Χαμένη βρίσκεται και η ΝΔ συνολικά, και λόγω του ότι παύει πλέον να αποτελεί πόλο έλξης δυσαρεστημένων με το Μνημόνιο ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, και διότι κανένας ψηφοφόρος της ΝΔ, όσο δεξιός και αν είναι, δεν θα διανοείτο να μετακινηθεί προς το ΛΑΟΣ αν δεν ήταν υποστηρικτής της «μνημονιακής» πολιτικής. Αυτό το διαχωριστικό επίπεδο-πάνελ, έπεσε από τη στιγμή που η ΝΔ προσχώρησε στο "μνημονιακό" στρατόπεδο.
Πολύ πιο εύκολα μετατοπίζονται ψηφοφόροι της ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ, πόσο μάλλον που τώρα πλέον οι ηγεσίες των δύο κομμάτων της Δεξιάς συνεργάζονται αρμονικά ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.
Όσο για τον Γιώργο Καρατζαφέρη, πετυχαίνοντας να συμμετάσχει στη συγκυβέρνηση κατόρθωσε να αποτινάξει τη ρετσινιά του «ακραίου δεξιού κόμματος» με το οποίο κανένας δεν θέλει να συνεργαστεί και περνάει τώρα ως ισότιμος παίκτης στην κεντρική πολιτική σκηνή, πλήρως, πολιτικά, αποδεκτός.
Αντικειμενικά τέθηκαν οι βάσεις για μετεκλογική συνεργασία ΝΔ – ΛΑΟΣ. Θα εκμεταλλευθεί εκλογικά άραγε η Αριστερά και κυρίως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό περιβάλλον όπως πλέον διαμορφώνεται? Είναι γεγονός ότι μετά τη στροφή της ΝΔ ανήκει πλέον αποκλειστικά όλος ο χώρος της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης στην Αριστερά.
Η πρωθυπουργοποίηση Παπαδήμου επιτέλεσε σε πρώτο στάδιο τον τακτικό της στόχο, απορρόφησε τους πολιτικούς κραδασμούς και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ τα κόμματα - πυλώνες του συστήματος.
Θα δείξει ο καιρός, αν η Αριστερά μπορεί να κερδίσει πόντους από αυτό το νέο υπό διαμόρφωση περιβάλλον.