Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

O Ραχόι κάνει… επανάσταση

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, ο Χοσέ Θαπατέρο θα προσθέσει την πολιτική υστεροφημία του σε εκείνους τους ηγέτες οι οποίοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την οικονομική κρίση, και τις συνέπειές της στις κοινωνίες τους.
Το Λαϊκό Κόμμα θεωρείται ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης, προτού ακόμη… ανοίξουν οι κάλπες, και στη θέση του πρωθυπουργού θα καθίσει ο ηγέτης του, Μαριάνο Ραχόι.
Ο διάδοχος του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην ηγεσία των Ισπανών συντηρητικών λοιπόν, αναλαμβάνει τα ηνία της Ισπανίας σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα του, όπως και όλες σχεδόν οι χώρες της Μεσογείου που ανήκουν στην ευρωζώνη, δέχεται μια σοβαρή και συντονισμένη επίθεση από τις αγορές. Με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η προοπτική της ισπανικής οικονομίας να αντέξει, και να βγει από την κρίση, χωρίς να αναγκαστεί να προσφύγει στη βοήθεια του Μνημονίου.
Λόγω της επικείμενης πρωθυπουργοποίησής του, ο Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Με τα ΜΜΕ να καταγράφουν τις θέσεις που διατυπώνει, όπως και όσα αποκαλύπτουν οι συνεργάτες του. Δηλαδή, οι άνθρωποι με τους οποίους θα επιχειρήσει αύριο να κυβερνήσει.
Ένα τέτοιο, πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δημοσίευμα των «Times», που επικαλείται σχετικές εκμυστηρεύσεις των συνεργατών του Μαριάνο Ραχόι, οι οποίοι μεταφέρουν ότι ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος έχει ήδη κάνει την… επανάστασή του.
Και δηλώνει ρητώς, και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί να του κάνουν… υποδείξεις οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει. Ούτε φυσικά να του θέτουν τελεσίγραφα.