Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Δεν θα κόβουν το ρεύμα για το χαράτσι

Για πολύ καιρό ακόμη θα συνεχιστεί, όπως φαίνεται, η ταλαιπωρία των φορολογουμένων για το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
Υποχωρεί η κυβέρνηση στο θέμα της διακοπής του ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, ενώ παρέχει νέα ευκαιρία για διορθώσεις λαθών, μετά την ατέλειωτη ταλαιπωρία χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτώμενος χτες αν θα διακόπτεται η παροχή ρεύματος, απάντησε: «Το θέμα μας δεν είναι να κόβουμε το ρεύμα. Το θέμα μας είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και να πείσουμε τον πολίτη ότι είναι προς το συμφέρον του τελικά να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο από τους διάφορους τρόπους επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας είναι το πιο αναλογικό». Υποστήριξε, επίσης, ότι το τέλος στα ακίνητα ήταν αναγκαίο, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, προσθέτοντας ότι, αν δεν ορθοποδήσει η οικονομία και δεν κινηθεί η αγορά, τα ακίνητα δεν έχουν αξία. «Ο καθένας έχει στο μυαλό του μία ακίνητη περιουσία που κληρονόμησε, που έφτιαξε, που θα δώσει στα παιδιά του. Αυτή η αξία δεν υπάρχει στην αγορά, αν δε λειτουργεί η αγορά. Δεν υπάρχει στην οικονομία, εάν κλονίζεται η οικονομία».
Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία υποβολής αίτησης εξαίρεσης από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων συνεχίζει τη λειτουργία της μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Η υπηρεσία τώρα εξυπηρετεί εκπρόθεσμες αιτήσεις για δικαιούχους καταβολής μειωμένου τέλους (0,5 ευρώ/τμ), καθώς και τους δικαιούχους απαλλαγής.
Ειδικότερα, μετά τη λήξη της πρώτης φάσης υποβολής αιτήσεων στις 2 Οκτωβρίου 2011 η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους όσοι δεν υπέβαλαν έγκαιρα αίτηση ή υπέβαλαν αίτηση με λανθασμένα στοιχεία. Οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία για το οικονομικό έτος 2011 με την αποστολή ενός σύντομου μηνύματος (SMS). Το μήνυμα πρέπει να αναγράφει τα γράμματα ETA, κενό, τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) αυτού που δικαιούται την απαλλαγή, κενό και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Το μήνυμα πρέπει να αποσταλεί στον αριθμό 54160. Το κόστος του μηνύματος είναι 0,1107 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%. Το κόστος του μηνύματος αίτησης καλύπτει πλήρως το κόστος της αποστολής όλων των απαντητικών μηνυμάτων και ο φορολογούμενος δεν έχει καμία επιπλέον επιβάρυνση για τη χρήση της υπηρεσίας η οποία χρησιμοποιείται και για τους άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Μειωμένο τέλος

Οι ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν μειωμένο τέλος (0,5€/τμ) είναι α) πολύτεκνοι (τέσσερα παιδιά και άνω) με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, καθώς και αυτοί που οι ίδιοι ή άτομα που προστατεύουν είναι ολικώς τυφλοί ή με βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%. Επίσης, απαλλάσσονται από το τέλος άνεργοι ιδιοκτήτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ή στο λογαριασμό ανεργίας Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων ή Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, πρέπει να είναι μακροχρόνια άνεργοι ή να έχουν επιδοτηθεί για τουλάχιστον έξι από τους δώδεκα τελευταίους μήνες.
Για όσους υποβάλουν την εκπρόθεσμη αίτησή τους μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2011 και εφόσον αυτή γίνει δεκτή, η απαλλαγή ή η έκπτωση θα συμψηφιστεί στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ μετά την έγκριση της αίτησης. Η ενημέρωση του δικαιούχου ιδιοκτήτη για το αποτέλεσμα της αίτησής του θα πραγματοποιείται μέσω αποστολής απαντητικού μηνύματος. Δικαιούχοι της απαλλαγής ή της έκπτωσης για τους οποίους δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση ή στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία.